Crește numărul pensionarilor buzoieni

Acum 20 de ani România avea cu puțin peste patru milioane de pensionari; astăzi, numărul acestora a crescut cu un milion, în timp ce numărul mediu al salariaților a crescut cu doar 200.000, potrivit hotnews.ro. Acest lucru apasă din greu pe sustenabilitatea viitoare a sistemului public de pensii.

La nivelul țării, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și numărul mediu de salariați a fost în anul 2018 de 9 la 10. Același nivel al raportului s-a înregistrat în cinci județe din țară, respectiv Alba, Argeș, Covasna, Iași și Satu-Mare, și a fost inferior în zece județe, cel mai mic raport înregistrându-se în municipiul București. În Buzău, nivelul raportului s-a situat peste media de țară, cea mai mare valoare fiind atinsă în județul Teleorman, respectiv 16 la 10. În prezent, raportul dintre numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat și numărul mediu al salariaților este la Buzău de 1,3, ocupând locul cinci într-un clasament ce este condus de Teleorman cu 1,6, urmat de Giurgiu, Vaslui și Botoșani.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat se situează sub nivelul pensiei medii pe țară pentru cele mai multe din județele țării. În această situație sunt peste trei sferturi dintre județe, cu diferențe față de media pe țară între minus 20 la sută și minus 8 la sută.

La Buzău, conform unei raportări din 2018, era un număr mediu de  109.434 de pensionari, cu o pensie medie lunară de 985 lei. În anul 2019, numărul pensionarilor a scăzut la 108.772, iar pensia medie lunară era de 1.086 lei, în timp ce în anul 2020 s-a ajuns la peste 119.808 de pensionari în județ. În anul anterior s-au făcut și anumite majorări atât la punctul de pensie, cât și în cazul pensiei minime de 800 de lei, astfel pensia minimă pe județ a fost de peste 1.100 lei în 2020.

Județele în care s-au înregistrat cele mai mici valori au fost Botoșani, Giurgiu și Vrancea. Pensii mai ridicate față de nivelul mediu pe țară au fost înregistrate în Hunedoara, București și Brașov. Numărul pensionarilor este în creștere atât la nivel național, cât și la nivelul județului Buzău, iar situația este cu atât mai gravă cu cât în Buzău rata șomajului este de 6 la sută. România are nevoie de o creștere a numărului de persoane active care să cotizeze la bugetul de asigurări  sociale, în condițiile în care numărul pensionarilor este în creștere, iar situația economică din țară nu este una bună din cauza pandemiei de Covid-19.

Articole similare

error: Continut protejat!!