Agrana vrea să-și consolideze poziția de lider pe piața zahărului și investește în fabrica din Buzău

Agrana, cel mai mare producător de zahăr din Ro­mânia, și-a propus ca acest an să crească cantitățile procesate în cele două fabrici din Roman și Buzău. Totodată, compania cere ajutor pentru fermierii care asigură materia primă, sfecla de zahăr, deoarece au nevoie de sprijin din partea statului pentru a reduce diferențele de randamente și calitate față de competitorii din Uniunea Europeană.

Reprezentanții companiei consideră că fermierii trebuie să fie sprijiniți prin subvenții, împrumuturi și scutiri de impozite, impunându-se astfel refacerea și dezvoltarea rurală precum drumurile, calea ferată, porturi, sisteme de gaze, electricitate sau canalizare. „Sectorul de producere a zahărului este un domeniu vital pentru industria alimentară și reprezintă una dintre puținele activități economice din România care asigură întreg lanțul și valoare adăugată în țară – din câmp, pe masă. Într-o piață extrem de competitivă, producția de zahăr este strâns legată de eficiența agricolă a producătorilor de sfeclă”, a declarat Emilian Dobrescu, Economic Affairs, General Representative Agrana, citat de Profit.ro.

Conform datelor furnizate de companie, aceasta a investit în ultimii trei ani aproape zece milioane de euro pentru a îmbunătăți sistemele logistice și a crește eficiența în producție. Un proiect de reducere a consumului de energie urmează să fie implementat în acest an la fabrica din Roman și va avea o valoare de aproximativ un milion de euro.

Pentru a-și consolida poziția de lider pe piața zahărului, Agrana și-a propus să mențină suprafețele cultivate cu sfeclă de către fermierii parteneri și să îmbu­nătățească randamentele agricole, pentru a crește cantitățile de zahăr care sunt procesate în fabricile din Roman și Buzău. Atât la Buzău, cât și la Roman, Agrana este prezentă pe piață începând cu anul 1998. Compania are ca obiectiv pentru acest an și campanii de cel puțin trei-patru luni pentru o procesare continuă a zahărului brut din trestie. În cel mai recent an de când există date despre companie, respectiv 2019, cifra de afaceri a fost de 600 de milioane de lei (126,44 milioane de euro), iar profitul net de 9,8 milioane de lei.

Așa cum era de așteptat, pandemia de Covid-19 a afectat industria alimentară prin măsurile restrictive și limitarea forței de muncă, dar și prin închiderea totală sau parțială a canalelor de consum precum HoReCa și industria ospitalității. Conform celor spuse de Emilian Dobrescu, sfecla de zahăr, materia primă agricolă, este o cultură ce are un grad mare de mecanizare și, din fericire, nu a fost afectată de lipsa forței de muncă în agricultură, ceea ce a dus la derularea campaniilor de recoltare și procesare în condiții aproape normale. Producția și livrarea de zahăr nu au suferit schimbări, deoarece campania și-a adaptat procedurile și și-a îmbunătățit lanțurile logistice și de aprovizionare. Mai mult, recuperarea economică și reluarea consumului și comerțului sunt și vor fi asimetrice, pentru că depind de ratele de vaccinare, de infrastructura esențială și de noile „valuri” și tulpini ale pandemiei de Covid-19.

În 1990, România deținea 33 de fabrici de zahăr, dar numărul acestora a scăzut dramatic în ultimul timp, ajungând ca în 2020 să mai aibă doar trei fabrici: două ale Agrana (Buzău și Roman) și una aparținând Tereos. Angrana Ro­mânia face parte din grupul austriac cu același nume și deține două fabrici de zahăr, cu o producție cumulată de peste 100.000 tone, și o unitate de producție a amidonului, la }ăndărei. La nivel internațional, Agrana are 9.400 de angajați, 56 unități de producție și venituri anuale de circa 2,5 miliarde de euro, fiind pe segmentul zahărului cel mai mare producător din Europa Centrală și de Est.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker