Ce spun politicienii buzoieni despre demiterea ministrului Sănătății

La mai puțin de patru luni de la instalarea Guvernului Cîțu, coaliția de guvernare trece prin prima criză majoră, declanșată de decizia premierului de a-l demite pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Decizia a fost luată miercuri, la două zile după ce coaliția hotărâse ca Voiculescu să rămână în funcție. USR-PLUS îl acuză pe Cîțu că „a făcut jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare” și cere o ședință de urgență a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premier. De partea cealaltă, PNL spune că nu se pune problema ca Florin Cîțu să plece, și cere ca USR-PLUS să desemneze pe altcineva pentru Ministerul Sănătății.

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, spune că gestul de a-l destitui pe Voiculescu a venit mult prea târziu pentru mulţi români care şi-au pierdut viaţa. Într-o postare pe Facebook, liderul social-democrat susţine că preşedintele Iohannis, premierul Cîţu şi întreaga coaliţie au protejat timp de patru luni „un ministru catastrofă”: „Revocarea lui Vlad Voiculescu a venit mult prea târziu pentru mulţi români care şi-au pierdut viaţa sau şi-au distrus sănătatea! Sunt patru luni în care au ars spitale, în care morţii de COVID au fost batjocoriţi, în care bolnavii în stare gravă au fost evacuaţi din spital în miez de noapte, în care pacienţii au murit cu zile din cauza avariilor de la instalaţiile cu oxigen. Patru luni în care Iohannis a tăcut, iar Cîţu şi întreaga Coaliţie a Austerităţii au protejat acest ministru catastrofă!”, scrie Ciolacu.

Pe de altă parte, Ciolacu afirmă  că PSD nu este de acord nici cu numirea lui Nelu Tătaru în funcţia de ministru al Sănătăţii: „PNL, USR+ şi UDMR să nu îndrăznească să mai pună astfel de calamităţi în fruntea Sănătăţii, precum Voiculescu sau Tătaru. E timpul să pună un profesionist care ştie ce trebuie făcut în această criză sanitară!”, susţine el.  Mai mult, PSD speculează criza din coaliția de guvernare generată de demiterea lui Vlad Voiculescu și cere alegeri anticipate. Social-democrații transmit, printr-un comunicat de presă, că nu vor susține din Parlament niciun guvern minoritar PNL: „PSD nu va susține niciun guvern condus de PNL sau de USR-Plus. PSD exclude categoric orice scenariu de acest fel. Iohannis și cele trei partide care au pierdut alegerile anul trecut sunt responsabile de criza pe care au creat-o. Dacă Iohannis nu e în stare să își facă treaba de mediator, singura soluție este să ne întoarcem la popor prin ALEGERI ANTICIPATE, pentru că actualul Parlament nu mai răspunde voinței populare, iar românii s-au lămurit cât de nocivi sunt PNL și USR+ pentru întreaga societate”, susține PSD.

Președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, deputatul Gabriel Avrămescu, spune că efortul guvernului pentru revenirea la normalitate presupune maturitate politică și coerență în acțiuni. „România se găsește într-o luptă grea cu o criză sanitară provocată de pandemia Covid-19, iar responsabilitatea Guvernului este cu atât mai importantă, cu cât în joc este viața oamenilor. Românii își doresc oameni competenți, profesioniști în funcții și, mai ales, acțiuni coerente din partea tuturor membrilor echipei guvernamentale. Deciziile de revocare a ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, și a secretarului de stat Andreea Moldovan s-au impus după nenumărate gafe din punct de vedere administrativ, dar și politic, ale celor doi. Ce a culminat au fost însă evenimentele petrecute azi-noapte (marți noapte, n.r.), când doamna secretar de stat a publicat, fără transparență, fără consultări prealabile, un ordin care are impact asupra a milioane de români. Gestul iresponsabil, de neacceptat, nu a putut trece de decizia fermă a premierului Florin Cîțu, de a transmite către președintele Iohannis deciziile de revocare pe numele celor doi. Coaliția și-a asumat guvernarea într-o criză fără precedent, în condițiile unei presiuni sociale foarte grele. De aceea, efortul Guvernului României pentru revenirea la normalitate presupune maturitate politică, solidaritate, rigoare și coerență în acțiuni”, transmite, printr-un comunicat de presă, liderul PNL Buzău, Gabriel Avrămescu.

De cealaltă parte, deputatul USR de Buzău Emanuel Ungureanu a declarat, la Radio France Internationale, că demiterea lui Vlad Voiculescu din postul de ministru al Sănătății a fost un gest de trădare politică din partea premierului Florin Cîțu. Mai mult, Ungureanu spune că decizia de demitere a lui Vlad Voiculescu poate fi privită ca un gest de agresiune din partea premierului Florin Cîțu: „Un om de stat vorbește cu partenerii cu care este la guvernare, caută împreună, dacă este cazul, o soluție pentru un alt ministru, nu face un gest unilateral, fără să se consulte cu cei pe care îi numește parteneri. Deci este un act de agresiune pe care îl face PNL, spun eu, în înțelegere cu o parte dintre pesediștii cu care s-a înțeles tot timpul foarte bine PNL în guvernarea USL (…) Nu schimbi niciodată ministrul într-o coaliție, fără să te consulți cu partenerii tăi. A fost un act de trădare politică, pe care eu îl consider ca fiind și foarte laș”, a afirmat deputatul USR de Buzău.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker