Economic

Cresc vânzările de mașini noi la Buzău

Peste 17.500 de autovehicule au fost înmatriculate în România în luna iulie a acestui an, în creștere cu 20,3% față de aceeași perioadă din 2020, informează Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), care citează datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatri­culare a Autovehiculelor (DRPCIV). Dintre acestea, 15.493 au fost autotu­risme noi, a căror creștere față de luna iulie 2020 (când au fost înmatriculate 12.950 unități), este de 19,6%. În acest context, pe ansamblul primelor șapte luni, autoturismele noi înregistrează o creștere generală de 1,0%.

Pe de altă parte, autoturismele rulate, cu cele 235.188 unități înmatriculate în perioada ianuarie–iulie 2021, înregistrează o creștere de 11,0% compa­rativ cu perioada similară din 2020.

Motociclurile (motociclete, mopede, ATV-uri) noi înregistrează în luna iulie o creștere de 44,7% pe un volum de 796 unități și una de 48,3% pe primele șapte luni din 2021.

Nu doar la nivel național se înregistrează creștere a achizițiilor de mașini noi, ci și la nivel local. În Buzău, în luna iulie au fost înmatriculate 673 de autoturisme, iar aproximativ 150 au fost noi, cele mai multe marca Dacia Logan. Comparativ cu luna trecută, când în Buzău au fost înmatriculate doar 80 de mașini noi, putem spune că în a șaptea lună din an numărul acestora aproape că s-a dublat. În topul prefe­rințelor buzoienilor rămâne însă marca Volkswagen, la fel ca în luna iunie.

Românii continuă să cumpere din ce în ce mai multe mașini noi, iar piața auto din România își revine ușor-ușor. În ceea ce priveș­te mașinile second-hand, au fost înmatriculate în luna iulie 35.633 de unități, o creștere de 17,5 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Mașinile second-hand, în continuare preferatele românilor

Chiar dacă românii au cumpărat mai multe mașini noi în luna iulie, comparativ cu luna iunie, cele mai multe vânzări au fost înre­gistrate tot în cazul mașinilor second-hand. În primele șapte luni ale anului în curs, față de anul precedent, numărul de înmatriculări la mașinile noi a crescut cu 1 la sută, iar la cele second-hand cu 11 la sută. Cele mai multe mașini noi care au fost înmatriculate de la începutul anului sunt marca Dacia, urmată de Skoda, Ford, Toyota, Volkswagen și Hyundai.

Datele din ultimele săptămâni indică o creștere semnificativă a numărului de mașini înmatriculate, după ce în intervalul ­ia­nuarie-aprilie înmatricu­lările de autoturisme noi au scăzut în România cu 14,5 la sută.

Articole similare