Administrație

Cozieni: Şeful unei asociaţii civile a intrat în cursa electorală

În comuna Cozieni, campania electorală a debutat (tot) pe reţelele de socializare, aşa cum s-a furat startul în majoritatea localităţilor, de la Palatul Comunal din centrul Municipiului Buzău, până în cel mai mic şi îndepărtat cătun din zona montană a judeţului. Un specific local, însă, a evidenţiat modalitatea de abordare a potenţialului bazin electoral, de aceea apariţia Asociaţiei pentru Dezvoltarea Comunei Cozieni (ADCC) şi demararea efectivă, în teren, a mai multor acţiuni cu caracter umanitar, în care grupul implicat era format, prin excelenţă, din tineri localnici sau aparţinători, a atras atenţia!

Pe reţelele de socializare puteau fi contabilizate acţiuni prin care tinerii participau, voluntar, la acţiuni pentru ecologizarea zonelor greu accesibile, ori îşi asumau acţiuni pentru ajutorarea în special a persoanelor în vârstă, sau cu posibilităţi financiare reduse, aflate în dificultate, cărora le aduceau bidoane cu apă la poartă, iniţiau, voluntar, acţiuni pentru diverse reparaţii în gospodăriile unor astfel de cetăţeni, sau le făceau cumpărăturile săptămânal. Acţiunile cu caracter social au fost extinse la nivelul generaţiilor tinere – copii de grădiniţă şi de nivel primar – cărora le erau propuse activităţi specifice vârstei sau programe suplimentare, în afara cursurilor şcolare, pentru pregătirea elevilor la Limba engleză sau Matematică.

Liderului organizaţiei, Robert Şomoiag, despre care în zonă se vorbeşte că şi-ar fi făcut viză de flotant cu doar câteva zile înainte de împlinirea termenului care ar fi putut permite exercitarea votului, amintea în postările în numele organizaţiei că ADCC nu vizează acţiuni cu caracter politic, dar a surprins când a respins cu fermitate acţiunea administraţiei locale pentru distribuirea ajutoarelor umanitare de la Uniunea Europeană (pachete cu alimente) spunând că iniţiativa ar fi doar în beneficiul electoral al primarilor în funcţie!

La fel de surprinzătoare, însă, este şi cea mai nouă informaţie apărută pe aceleaşi reţele de socializare, unde aflăm că liderul ADCC, Robert Şomoiag, este candidatul Partidului Naţional Liberal pentru Primăria Cozieni, la alegerile locale din 9 iunie! Cum era şi normal, au apărut şi comentariile pe marginea deciziei liderului ADCC de a se implica şi politic: „Vă adresez respectuos rugămintea, din calitatea de fondator al asociației, calitate pe care o aveți, de a expune în mod public planul politic pentru susținerea liberală în care ați fost confirmat, astăzi 09.04.2023, ca viitor candidat la primăria COZIENI din partea PNL Buzău”.

În răspunsul său, Robert Şomoiag pare să nu sesizeze diferenţa între statutul de lider al unei asociaţii comunitare şi cel al unui candidat din partea unei formaţiuni politice la o funcţie în administraţia publică! Mai mult, Şomoiag deja se erijează în liderul „societăţii civile” din localitate, în numele căreia, de altfel, formulează şi răspunsul! (autorul articolului lasă la latitudinea liderului ADCC dacă şi acest comentariu este o „îndrăzneală” jurnalistică!).

„Vă mulțumesc în numele societății civile din comună pentru interesul acordat comunei Cozieni. Momentan mă concentrez pentru organizarea pregătirii de sâmbătă pentru copii la materiile de matematică și engleză, așa că o să fiu cât se poate de scurt. Asociația pentru Dezvoltarea Comunei Cozieni nu are legătură cu politica, fiind o organizație apolitică, așa cum am spus și se pare că sunt nevoit să repet. Noi facem rapoarte de activitate conform obiectivelor din statut, deoarece dorim ca peste trei ani să o transformăm în asociație de utilitate publică, adică să poată accesa fonduri, să primească imobile etc. Avem în Adunarea Generală peste 50 de membri activi, care pot oricând să schimbe conducerea, în caz că se observă nereguli și nu numai. Chiar vă invităm în asociație, dacă aveți vreo legătură cu comuna. Deci, asociația nu este a mea, sau a dumneavoastră ci a comunei Cozieni. Legat de provocarea dumneavoastră vis-a-vis de activitățile mele politice, țin să vă aduc în evidență că nu este campanie electorală. Legat de profesionalismul meu, voi aduce în vedere tuturor despre faptele mele și mai ales determinarea mea”.

Articole similare