Administrație

Săhăteni: Ce au în comun Primăria locală şi Conacul Hariton

Primăria comunei Săhăteni se regăseşte pe o listă scurtă a instituţiilor publice din judeţul Buzău cu încărcătură istorică semnificativă. În primul rând, Palatul Comunal din oraşul reşedinţă de judeţ, care adăposteşte Primăria Municipiului Buzău, este o clădire de patrimoniu, apreciată de Nicolae Iorga, la momentul edificării, drept „cea mai frumoasă primărie din Regat”. Următoarea, nu neapărat ca valoare istorică, Primăria Brăeşti funcţionează într-o clădire care a fost donată comunităţii de o familie de boieri, după aplicarea reformei de naşionalizare în anul 1948 (reabilitarea în perioada recentă a păstrat, în interior, elemente de mobilier original).

Primăria Săhăteni face parte dintr-un ansamblu arhitectural emblematic, filonul istoric regăsindu-se în perioada anilor 1930, când boierul din zonă, Gheorghe Hariton, construia conacul ce avea să-i preia numele. Ulterior, acesta avea să construiască în zonă, în beneficiul comunităţii, Şcoala şi localul ce avea să adăpostească, din 1942, Primăria. Arhitectura clădirii primăriei a preluat o parte dintre elementele arhitecturale folosite la edificarea conacului, „turnul” fiind unul dintre elementele distincte.

La acest moment, clădirea Primăriei Săhăteni se află la finalul unui proces de lucrări pentru reabilitare, modernizare (interioare) şi eficientizare din punct de vedere al consumului energetic. Primarul Marius Alexandru a accesat un proiect pe Programul Naţional pentru Reconstrucţie şi Rezilienţă (PNRR), cu finanţare europeană în valoare de aproximativ 800.000 de lei. La acestea au fost adăugate sumele neeligibile în cadrul proiectului, adică finanţarea ce trebuia asigurată de la bugetul local, valoarea acesteia depăşind 400.000 de lei.

Prin abordarea acestui proiect, primarul Marius Alexandru a ales să refacă imaginea unui obiectiv cu valoare istorică locală, de altfel acestea fiind primele lucrări de anvergură pentru reabilitarea clădirii de la momentul edificării.

Articole similare