Administrație

Costeşti: Un ultim aviz pentru canalizarea din Spătaru

Despre primarul comunei Costeşti, social-democratul Nicolae Gioabă, care încheie un prim mandat în această funcţie de primar, se poate spune că lucrează după „fişa postului” convenită cu cetăţenii la momentul învestirii, iar proiectele pentru dezvoltarea pe orizontală a localităţii demonstrează un exerciţiu administrativ echilibrat.

La acest moment, în trei din cele şase sate componente ale unității administraitiv-teritoriale (Budişteni, Costeşti, Gomoeşti, Groşani, Pietrosu, Spătaru) sunt în derulare ori în etape avansate de pregătire a lucrărilor proiecte pentru modernizarea serviciilor publice. Este vorba despre construirea şi amenajarea reţelei de canalizare în satul Spătaru, reabilitarea Căminului Cultural în satul reşedinţă şi implementarea unui proiect pe tematica „Educaţie timpurie”, ai căror beneficiari vor fi aproximativ 50 de copii de grădiniţă, în satul Pietrosu.

Proiectul pentru construirea reţelei de canalizare în satul Spătaru a fost accesat pe programul naţional „Anghel Saligny”, iar momentul în care primarul Gioabă va da ordinul pentru începerea lucrărilor este condiţionat doar de obţinerea avizului de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) – Drumuri Naţionale. Acordul este necesar pentru că mare parte din reţeaua de canalizare va fi amenajată de o parte şi de alta a DN2-E85, care traversează localitatea. Documentaţia tehnică prevede executarea reţelei de canalizare pe toate străzile laterale, inclusiv în zona rezidenţială nou conturată, în vecinătatea drumului naţional, în continuarea satului, pe partea stângă, în sensul de mers către Bucureşti.

Primarul Nicolae Gioabă apreciază că la final s-ar putea vorbi despre aproximativ 800 de familii beneficiare ale noului serviciu implementat. Costurile totale ale investiţiei se ridică la 20 de milioane de lei (200 miliarde de lei vechi).

Pentru satul Costeşti este în pregătire – licitaţie în curs – un proiect de investiţii pentru reabilitarea clădirii Căminului Cultural. Odată cu desemnarea câştigătorului şi eliberarea autorizaţiei de construire, primarul va putea emite Ordinul pentru începerea lucrărilor. Investiţia va fi susţinută cu fonduri europene, prin Programul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi are o valoare de 7,5 miliarde de lei vechi, la care cota de participare de la bugetul local, cofinanţare, este de 2,5 miliarde de lei vechi. Imobilul va fi supus unui proces tehnic de reabilitare, respectiv consolidări şi recompartimentări. Pentru asigurarea căldurii în interior va fi montată o pompă de căldură, în timp ce independenţa energetică va fi asigurată cu panouri fotovoltaice.

În satul Pietrosu va fi implementat un proiect pe tematica „Educaţie timpurie”, un program dezvoltat de Ministerul Învăţământului, care presupune achiziţionarea de materiale didactice pentru dotarea grădiniţei din localitate şi reorganizarea activităţii pentru „program prelungit”. Aceasta înseamnă că cei aproximativ 50 de copii vor beneficia de un program educaţional cu o componentă after- scool, inclusiv asigurarea unei mese calde. Proiectul prevede şi reabilitarea a două clase, precum şi amenajarea unui spaţiu de joacă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker