Opinii

Corupția este de mult un cuvânt depășit

Aici vorbim despre o schemă politico-mafiotă.

Simplu, de altfel.

Cu cât o localitate este mai săracă, cu atât primarul și stăpânii lui politici câștigă mai mult. Poate o să le pară unora imposibil. Sau ilogic. Nu și dacă știi cum funcționează România reală și profundă. Să exemplific cu o situație proaspătă.

Ce interes ar avea primarul ca localitatea respectivă să fie branșată, de exemplu, la sistemul centralizat de distribuție a gazului?

Ați ghicit. Niciunul. Din moment ce ei au firmele de GPL nu? Ce primar ar sări pe banii de dezvoltare de la Uniunea Europeană când are firmulița lui pe numele fiului, soției, mamei și bunicii? Când el s-a îmbogățit vânzând butelii oamenilor și vrea să facă asta în continuare. Ce gaz de la UE? Ești nebun?

Nu.

Interesul primordial al acestor clanuri locale este să mențină cât mai mult starea de subdezvoltare și sărăcie din zonele pe care le controlează. Pentru că așa fac ei averile colosale de care ne mirăm când mai apare câte un incident pe la televizor. Își sparg experții de ani de zile capul să rezolve dilema asta: de ce Mafia prosperă în țările sărace? De aia, că sărăcia și subdezvoltarea sunt ingredientele care garantează existența Mafiei.

Susținătorii politici și partidul primesc evident partea leului, căci acești mini baroni locali nu își pot dezvolta și proteja afacerile fără sprijin de sus, fără ca Poliția și restul să nu închidă ochii. Și pentru suma corectă se închid ochii și de tot dacă e nevoie.

Deci ce se vede este doar un caz. În realitate este un mod generalizat de operare al mafiei politico-financiare, care se hrănește din ținerea voită a României în stare de subdezvoltare. Cu cât vom rămâne mai mult timp în stadiul ăsta de subdezvoltare și sărăcie, cu atât vor fi mai puternici, vor face mai mulți bani. Ei au înțeles foarte bine mecanismele astea, noi se pare că orbecăim prin școli de vară și seminarii anticorupție. Nici nu este vorba despre corupție sau politică. Este deasupra deja. Vorbiți despre corupție? Corupția ucide? Deja corupție este un termen perimat. S-a trecut la nivelul următor de mult.

Și ca să fie totul perfect din punctul de vedere al lor, ghiciți ce. Tot pe UE dau vina că nu ne dă și nu ne face. Deci câștigă și voturile celor pe care îi exploatează.

Cum să se oprească o așa mașinărie de bani? Pentru că mai mor unii? Vorba aia, „Treaba lor”.

Articole similare