Campania „Sănătate pentru sate“ a ajuns la Pogoanele

Campania „Sănătate pentru sate” desfășurată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a ajuns zilele trecute în orașul Pogoanele. Câteva sute de persoane au fost consultate gratuit de către medici specializați în diabet zaharat, pediatrie, oncologie, oftalmologie, cardiologie, gastroenterologie, dermatologie, psihiatrie și ginecologie.
Și de această dată, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au integrat în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” și campania de „Prevenire și depistare a cancerului de col uterin” în cadrul căreia mai multor femei li s-a efectuat gratuit testul Babeş-Papanicolaou. Pe lângă aceste consultații, pacienții au beneficiat și de investigații EKG, ecografie abdominală și cardiacă. În urma consultațiilor, medicii au depistat pacienți cu patologii severe, printre care, din păcate, și bolnavi de cancer. În aceste cazuri, diagnosticarea la timp este esențială și înseamnă o șansă mai mare de vindecare.
În ciuda faptului că are denumirea de oraș, Pogoanele se aseamănă mai degrabă cu o comună ca stil de viață, iar printre preocupările oamenilor se numără muncile câmpului. Acest lucru înseamnă expunere la soare în timpul orelor amiezii, din neștiință sau de nevoie, atunci când acest lucru este contraindicat. „Astăzi (sâmbătă, n.r.) am întâlnit mai mult patologia vârstnicului și o singură tumoră cutanată. Însă, pacienții sunt supraexpuși la soare pentru că muncesc afară și, mai tot timpul, ei sunt în contact cu soarele și bineînțeles, nu se protejează și nu sunt informați asupra riscurilor. De aceea, este foarte important, mai ales în meseria noastră, ca noi să venim către dânșii și să-i informăm despre ceea ce înseamnă prevenția, pentru că cancerele de piele sunt frecvente.
În primul rând, trebuie să felicit această inițiativă, acest efort susținut de-a lungul celor opt ani (de desfășurare a campaniei, n.r.), și o consider extrem de utilă și de bine venită această organizare medicală. Este nevoie ca oamenii să aibă parte de servicii medicale și, mai mult decât atât, să fie informați de către medicii specialiști asupra diferitelor patologii. Prin urmare, este util ca această campanie să continue cu o frecvență care asigură accesul în cât mai multe zone, iar pacienții să fie mai departe diagnosticați și tratați corect. De cealaltă parte, noi trebuie să înțelegem că pacienții trebuie să fie informați și astfel, să începem să participăm și noi la mecanismele de prevenție de la nivel național”, a declarat dr. Amalia Anghel, medic dermatolog.
Printre cei care au susținut această inițiativă s-au numărat preoții celor trei parohii din Pogoanele, precum și conducerea școlii din localitate. Consultațiile au fost binevenite, mai ales că oamenii amână de multe ori deplasarea în oraș pentru diferite investigații. Astfel, voluntarii campaniei „Sănătate pentru sate” au descoperit că mulți dintre cei consultați nu mai fuseseră la medic de ani buni.
„Campania «Sănătate pentru Sate» s-a deplasat pentru prima oară în județul Buzău. Suntem la o distanță de aproximativ 100 km de București. Am venit cu o echipă complexă de medici și asistenți medicali care au reușit să descopere o multitudine de probleme de sănătate pe care le au persoanele prezentate la consultații. La investigațiile medicale au venit mulți bătrâni, care prezentau afecțiuni cardiace, gastroenterologice, oncologice, dermatologice, oftalmologice, dar și afecțiuni din sfera patologiei diabetice. Mulți dintre aceștia nu mai ajunseseră la medicul specialist de foarte mult timp. Din păcate, și în orașele mai mari, dar mai ales în orașele mici, cum este și localitatea Pogoanele, de cele mai multe ori localnicii se lovesc de lipsa medicilor specialiști. Totodată, aparatura imagistică ultramodernă cum ar fi ecograful abdominal și ecocardiograful alături de aparatul EKG, i-a ajutat pe medici să descopere mult mai ușor problemele de sănătate cu care se confruntă localnicii prezenți la investigații”, a spus Dănuț-Viorel Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Până în prezent, în cadrul campaniei au fost organizate 100 de acțiuni în județele Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeș, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Botoșani și Buzău, astfel că, de această campanie au beneficiat peste 13.000 de persoane.