Monden

Cornelia Catanga, ocrotită de Romica Puceanu și preferată de familia Ceaușescu

Nelu Ploieşteanu, Gabi Luncă şi Cornelia Catanga, lăutarii de mătase ai Bucureştiului, au împărţit nu doar restaurantele Capitalei şi bucuria oamenilor pentru care au cântat, ci şi aceeaşi soartă, dându-şi ultima suflare pe patul de spital, la doar câteva zile distanţă unul de altul, din cauza complicaţiilor produse de virusul SARS-CoV-2.

Prima care a încetat din viaţă a fost Cornelia Catanga, care a murit la numai o zi de la internarea în spital, pe 26 martie. Potrivit adevărul.ro, cu câteva zile înainte, postase pe Facebook un mesaj în care îşi îndemna fanii să se roage pentru sănătatea prietenului ei, Nelu Ploieşteanu. Din păcate însă, rugăciunile nu au fost suficiente, iar starea acestuia s-a agravat, în acelaşi timp cu cea a altei mari lăutărese, Gabi Luncă. Cei doi s-au stins din viaţă în aceeaşi zi, pe 2 aprilie. Toţi trei şi-au lăsat în urmă familiile îndurerate şi mai ales neîmpăcate de ideea unor slujbe religioase restrânse, impuse de condiţiile pandemiei.

„Îmi spunea mereu că nu mai apucă Paştele. A făcut pomul de iarnă. A cumpărat anul trecut tot, era fericită, am lăsat-o să se simtă bine. Apoi, s-a supărat pe mine şi m-a certat că i-am desfăcut pomul de Crăciun, că nu ştie dacă mai face la anul. Cornelia avea o aură unică, era un artist care electriza prin simpla apariţie”, a povestit înlăcrimat soțul buzoiencei,  Aurel Pădureanu, la Prima TV, după ce soţia lui a murit, pe 26 martie, la vârsta de 63 de ani, la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Ultimii ani au fost foarte grei pentru interpreta de muzică lăutărească Cornelia Catanga, care s-a confruntat cu probleme grave de sănătate: a suferit un infarct în 2019 şi a luptat cu o depresie severă, generată de faptul că şi-a pierdut casa din cauza datoriilor la bancă. În toamna anului 2020, „regina lăutarilor” anunţa în direct, la o emisiune televizată, că s-a separat de Aurel Pădureanu, partenerul ei de viaţă de mai bine de 33 de ani. Trecuseră doar şase ani de când cei doi se căsătoriseră, iar mireasa păşise spre altar îmbrăcâtă într-o creaţie semnată de Cătălin Botezatu.

Se pare că problemele din ultimii ani slăbiseră prea mult unul dintre cele mai cunoscute cupluri din muzica lăutărească, iar Cornelia şi Aurel erau hotărâţi să păstreze aparenţele doar de dragul fiului lor, Alexandru, care se pregătea de nuntă, şi pentru contractele pe care erau nevoiţi să le onoreze împreună. „Eu şi Aurel ne-am tot certat, eu sunt mai impulsivă, mai repezită, mă ştie toată lumea, aşa că am decis să liniştim lucrurile şi să luăm o pauză. Nu mai dormim împreună din luna aprilie, locuim în vila închiriată din Bragadiru la etaje diferite, fiecare e cu camera lui, nu vorbim, nu mâncăm la aceeaşi masă. Nu se pune încă problema divorţului, om mai vedea. La cântări suntem însă o echipă, mergem împreună, cântăm împreună, aşa avem contractele. Oricum, pe 6 august, de ziua lui, fiul nostru Alex i-a pregătit o surpriză la un local, o masă întinsă cu bunătăţi; am fost şi eu, că doar e tatăl copilului meu. Trebuie să fim împreună, ca soţ şi soţie, şi la nunta băiatului nostru, care va avea loc după necazurile cu pandemia de COVID-19. Vă fi un chef de pomină, cu 150 de invitaţi”, declara Cornelia Catanga pentru „Click!” în urma cu cateva luni.

Nicuşor Ceauşescu o plăcea enorm ca artistă, atât pe ea, cât şi pe soţul ei, Aurel Pădureanu. „Zicea să stăm pe lângă el, la petreceri, îi cântam piese de inimă albastră”, a mai declarat pentru adevărul.ro soțul regretatei cântărețe. Prietena ei, solista de muzică populară Maria Dragomiroiu a mărturisit că interpreta a suferit foarte mult în ultima perioadă pentru că „nu o mai băga nimeni în seamă” şi se chinuia să facă rost de bani, să aibă din ce trăi: „Vreau să spun atât: această mare artistă a muzicii româneşti a plecat foarte supărată. Ea avea un organism foarte slab. Ea nu avea din ce trăi de un an, s-a rugat în nenumărate rânduri şi pe la televiziuni şi nimeni n-a băgat-o în seamă”, a povestit colega ei de scena.

Totuşi, din vremurile bune, de dinainte de Revoluţie, Cornelia Catanga îşi amintea că nu exista chef fără că ea să fie invitată: „Am debutat cântând la acordeon. M-a luat sub aripa ei ocrotitoare solista Romica Puceanu. Cu ea am trecut şi prin multe aventuri. În 1984, după un spectacol susţinut la Sala Polivalentă, a venit Miliţia, mi-au pus cătuşele şi m-au băgat într-un Jeep cu geamuri fumurii. Pe mama nu au lăsat-o cu mine. O seară am stat la secţie, a venit Romica Puceanu să mă ia de acolo. Eram acuzată că am cântat piese cu versuri obraznice şi că spectatorii au aruncat cu bani pe scenă, însă eu n-am luat niciun leu. Au măturat banii, i-au pus pe făraş, şi i-au împărţit lăutarii între ei. Erau cam 7.000 de lei”. Catanga spunea şi că ea a fost cea care a lansat „moda asta, cu banii la ţâţişoare, în decolteu, fără număr”: „Plecam acasă cu sute de lei din dedicaţii. Era nebunie când mă apucam să cânt, aveam şi acordeonul, eram frumuşică, talentată”, povestea Catanga.

Marea cântăreaţă a fost şi preferata familiei Ceauşescu, după cum mai mărturisea buzoianca într-un alt interviu: „Pentru Nicolae Ceauşescu n-am prea cântat, ci pentru Ion, fratele lui Nicolae, şi pentru Nicu Ceauşescu, fiul lui. Ion îmi ştia toate versurile pe de rost, dacă te încurcai, te completa el. Pe Ion Ceauşescu l-am ales ca naş pentru fiul nostru – Alexandru e botezat de el”.

Casetă: Artista Cornelia Catanga s-a născut în anul 1958, în satul Zeletin, din judeţul Buzău, şi a fost nepoata violonistei Maricica Catanga. În anul 1964, a început să cânte la acordeon, iar în 1966 a cântat pentru prima dată pe scenă, la balul comunei Valea Plopului, judeţul Prahova. În anul 1969, a participat la o preselecţie la Casa de Creaţie din Buzău, aici fiind descoperită de Doina Badea, cu care a colaborat un an, ca solist instrumentist. Doi ani mai târziu, a cântat pentru prima dată alături de Toni Iordache, iar în perioada 1972-1978 a ales să cânte la nunţi, alături de Nicolae Florian şi Marin Năsturică. În 1979, Catanga a cântat pentru scurt timp alături de Romica Puceanu, iar în 1985 a avut primul spectacol la Sala Polivalentă, spectacol de comedie, cu momente muzicale, alături de Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. Din 1986 a început turneele în străinătate, iar primul LP l-a lansat în anul Revoluţiei, acompaniată de orchestra lui Ion Onoriu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker