Actualitate

Copil cu retard sever, bătut în Spitalul Ojasca

Agresorul, muncitor necalificat angajat ca supraveghetor de bolnavi psihic

Un adolescent în vârstă de 14 ani, diagnosticat cu grave afecțiuni psihice, a fost bătut într-unul dintre saloanele Spitalului Săpoca de un angajat al unității medicale. Copilul a fost lovit cu palmele peste față și corp chiar de față cu mama lui. Mai grav este că agresorul este muncitor necalificat, dar angajat la Spitalul Săpoca-Secția Neuropsihiatrie Pediatrică Ojasca, pe funcția de supraveghere bolnavi psihic, scrie Ziare.com.

Supraveghetorul a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă și condamnat, prin sentință definitivă, la un an de închisoare cu suspendare. Curtea de Apel Ploiești a decis ca bărbatul să plătească și daune morale în valoare de 1.500 de euro.

Incidentul s-a petrecut în data de 3 decembrie 2021 într-un salon al secției de Neuropsihiatrie Infantilă Ojasca din cadrul Spitalului Săpoca din Buzău. Copilul în vârstă de 14 ani, diagnosticat cu grave afecțiuni psihice, printre care și retardare mentală severă și deficiență semnificativă a comportamentului, venise împreună cu mama sa la spital pentru investigații medicale. Cât timp a așteptat în salon rezultatul analizelor, copilul a devenit agitat și a încercat în repetate rânduri să plece de acolo, fiind adus de fiecare dată înapoi de muncitorul necalificat care avea funcția de supraveghetor. Într-unul dintre aceste episoade, copilul l-a lovit pe bărbatul, străin pentru el, care îl ținea cu forța de mână și îl ducea în salon. Băiatul a lovit-o inclusiv pe mama lui, dar femeia a explicat că acest comportament nu i se poate reproșa, dat fiind boala gravă de care suferă. Supraveghetorul a avut însă o reacție spontană exagerată și l-a lovit cu palmele peste față și corp, apoi a împins copilul pe pat.

Comportamentul abuziv a fost raportat cadrelor medicale din spital și apoi poliției. În anchetă, angajatul spitalului a avut explicații halucinante, încercând să justifice într-un fel comportamentul violent față de unul dintre pacienții pe care trebuia să-i supravegheze. Le-a explicat anchetatorilor că s-a aflat în legitimă apărare, copilul fiind cel care a lovit primul. Mai mult, individul a și mințit că nu a bătut pacientul, recunoscând că doar l-a împins, deși imaginile surprinse de camerele de supraveghere dovedesc contrariul. „Inculpatul a precizat că a încercat de mai multe ori să îl calmeze pe minor, însă având în vedere afecțiunile psihice de care suferă nu a putut să comunice cu acesta”, se arată în rechizitoriu.

Judecătorii au motivat că supraveghetorul avea obligația de acționa potrivit unor proceduri adecvate, respectiv „să procedeze la imobilizarea pacientului cu respectarea drepturilor acestuia, potrivit fişei postului”, mai ales că agresorul susține că a fost instruit cum să se comporte cu bolnavii în astfel de situații. „Totodată, nu se poate reţine, contrar apărărilor formulate de apelantul inculpat, că acţiunile minorului i-au pus viaţa în pericol având în vedere constituţia fizică a minorului, inferioară celei a inculpatului aşa cum rezultă din imaginile surprinse de camerele de supraveghere. De asemenea, în condiţiile în care a fost instruit, aşa cum a precizat în declaraţia dată în faţa instanţei de apel la termenul de judecată din data de 15 noiembrie 2023, în legătură cu modalitatea de intervenţie în astfel de incidente, apelantul-inculpat nu poate susţine că nu şi-a dat seama exact de natura atacului”, au motivat judecătorii ploieșteni.

Pe lângă pedeapsa cu închisoare cu suspendare și plata daunelor morale, angajatul spitalului Săpoca a fost condamnat și la 60 de zile de muncă în folosul comunității. Cererea prin care solicita reducerea valorii daunelor morale i-a fost respinsă de Curtea de Apel Ploiești.

Articole similare