Actualitate

Lectura, din nou în atenția buzoienilor!

Peste 25.000 de cărți au fost cumpărate în 2023

Libris, librărie online de referinţă pe piaţa din România, a vândut în 2023 peste 2,5 milioane de produse, cu o medie a comenzii înregistrate la nivel naţional de 125 lei. Cele mai active judeţe în privinţa achiziţiei de carte sunt Bucureşti, Braşov, Cluj, Ilfov şi Iaşi. „Cărţile pentru copii” domină topul categoriilor, la nivelul tuturor judeţelor, urmate de Beletristică. Top 3 Categorii este completat în funcţie de judeţ de Ştiinţe Umaniste, Religie sau Spiritualitate şi Ezoterism.

Topul celor mai vândute cărţi este condus de Rezervă (Prinţul Harry), urmat de Micul Prinţ (Antoine de Saint-Exupéry) şi Ţine-ţi copiii aproape (Gordon Neufeld & Gabor Maté). Lise Bourbeau este cel mai vândut autor pe Libris în 2023, alături de Gabor Mate şi Prinţul Harry.

Cele mai multe comenzi de carte pe cap de locuitor s-au făcut în 2023 din Ilfov, Bucureşti şi Braşov, cu o medie a comenzii de 123 lei în Ilfov şi respectiv 144 şi 141 lei. Cluj, Iaşi şi Timişoara completează topul judeţelor cu cele mai multe comenzi pe cap de locuitor, iar cele mai puţine comenzi pe Libris s-au plasat din Harghita, Covasna şi Călăraşi.

La nivel naţional, traficul înregistrat de pe dispozitivele mobile a fost de peste trei ori mai mare decât de pe desktop, cu vârfuri în  Bucureşti (85 la sută), urmat de Timiş (84 la sută) şi Cluj (81 la sută).

Este al cincilea an în care Libris analizează preferinţele cititorilor şi realizează Harta României în cărţi citite. An de an, remarcăm cum interesul faţă de lectură a crescut constant, mai ales, în rândul copiilor şi generaţiilor tinere. La fel ca şi în 2022, titlurile din categoria „Cărţi pentru copii” au fost cele mai bine vândute pe Libris.ro. De asemenea, „Spiritualitate şi Ezoterism” este o categorie în plină ascensiune. Lise Bourbeau, autoarea celor mai bine vândute titluri din această categorie:  „Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înşine” şi „Vindecarea celor 5 răni”, este şi scriitorul preferat al anului 2023. Cei mai avizi cititori sunt din Ilfov, Bucureşti şi Braşov, judeţele care au cele mai multe comenzi pe cap de locuitor.

Buzoienii nu mai sunt pasionați de mersul la bibliotecă, dar se pare că interesul pentru lectură crește și aici de la un an la altul. Potrivit Libris, cele mai comandate cărți în 2023 au fost cele pentru copii, urmate de beletristică, spiritualitate și ezoterism. Cele mai citite cărți de buzoieni au fost „Ghidul complet al îngrijirii copilului 0-5 ani” – Lilian Leistner, „Iepurașul de Paște. Colorăm și învățăm!”, „Cât timp înfloresc lămâii” – Zoulfa Katouh.

În total au fost vândute 25.871 de cărți către buzoieni, media comenzii pe județ fiind la 119 cărți. De asemenea, potrivit Libris, cel mai fidel client a plasat în anul 2023 un număr de 36 de comenzi. Cele mai multe comenzi au fost plasate de către buzoieni de pe telefon, respectiv 77 la sută, în timp ce 22,9 la sută au fost plasate de pe desktop.

Afacere sută la sută românească, Libris a intrat pe piaţa de carte în 1991, cu librăria Şt. O. Iosif din Braşov. În 2009, apare Libris.ro care, în 14 ani de existenţă în online, a devenit nume de referinţă pe segmentul de librării în România. Libris şi-a asumat activ un rol de susţinător al lecturii şi a derulat campanii numeroase în acest sens. Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, prin care îşi propune să-i atragă pe copii şi adolescenţi către lectură, oferind acces la volume noi şi actuale bibliotecilor şcolare. Anual zeci de biblioteci primesc, în urma unui concurs de proiecte de încurajare a lecturii, volumele cele mai dorite de copii, precum şi titluri necesare incluse în bibliografie, astfel încât cei mici să poată descoperi cititul prin cărţi noi, colorate şi atractive.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker