Educație

Copiii care nu fac cel puțin un an de grădiniță NU mai pot fi înscriși în clasa pregătitoare

Ministrul Educației, ­Mo­ni­ca Anisie, a declarat că „grupa mare la grădiniță devine obligatorie” din anul școlar 2020-2021. Prin urmare, pă­rinții ai căror copii împlinesc 5 ani sunt obligați să îi înscrie sau reînscrie la grădiniță.

„Aș vrea să nu uite nici părinții, nici autoritățile, că tot vorbeam de inspectori, că începând din anul școlar următor, deci din toamnă, participarea la grupa mare la grădiniță devine obligatorie”, a declarat ministrul Educației, potrivit portalinvatamant.ro în emisiunea „Din viața romilor”, difuzată de Național TV.

Întrebată dacă acest lucru înseamnă că „altminteri nu mai poți fi înscris”, Monica Anisie a răspuns: „La pre­gătitoare, sigur că da. E important, cred, acest anunț pentru părinți”, a declarat ­mi­nistrul.

În contextul pandemiei de coronavirus, înscrierea copiilor la grădiniță și reînscrierea în grupa mijlocie sau mare a celor care au urmat deja învățământul preșcolar se pot face telefonic, prin e-mail sau fax, a transmis Ministerul ­Educației și Cercetării (MEC).

Potrivit MEC, înscrierea copiilor la gră­diniță se va face în trei etape, începând de pe 8 iunie, iar reînscrierea se va desfășura de pe 25 mai. Înscrierea pentru prima dată a copiilor la grădiniță se va desfășura în trei etape.

• Etapa I: 8 iunie – 3 iulie

• Etapa a II-a: 20 iulie – 10 august

• Etapa a III-a: 11 – 31 august (se referă la „Corecturi”).

Etapa de reînscriere a copiilor în învățământul preșcolar se desfășoară între 25 mai și 5 iunie, potrivit MEC.

Legea educației națio­­na­le a fost modificată în 2019 și prevede că învăță­mântul general obligatoriu este extins treptat la 15 clase, până în anul 2030. Actul normativ prevede că grupa mare din învățământul preșcolar, învățământul primar, gimnazial și învă­țământul liceal devin ­obli­gatorii până în 2020.

Articole similare