Actualitate

Cum se „împart” câștigurile din cazinourile buzoiene? Patronii și interlopii de soi luați la întrebări

Miercuri au fost percheziţii ale procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism în aproape toată ţara. Procurorii și polițiștii au verificat mai multe cazinouri ai căror patroni au creat o rețea de recuperatori.

Aceștia din urmă aveau misiunea să ia înapoi banii de la clienții care aveau norocul să câștige sume mari. O altă misiune era aceea de a băga spaima în alți patroni de cazinouri, adică să îi convingă să nu își mai deschidă alte săli de jocuri sau să le închidă pe cele care le creau concurență suspecților.

Poliţiştii din Capitală – Serviciul Grupuri Infracţionale Violente, împreună cu procurorii DIICOT, au făcut, miercuri dimineaţă, 123 de percheziții la domiciliile și imobilele deţinute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum şi la sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice, în municipiul Bucureşti şi 19 judeţe. În cauză, se fac cercetări pentru constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, lovire sau alte violenţe, distrugere şi favorizarea făptuitorului.

„În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2018, ar fi fost constituit, la nivel naţional, un grup infracţional organizat care a avut ca scop comiterea, în principal, a unor infracţiuni de şantaj, având ca obiect domeniul jocurilor de noroc. Membrii grupului, prin aplicarea a diferite forme de şantaj reprezentanţilor unor societăţi comerciale, ar fi urmărit eliminarea concurenţei în acest domeniu”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Acţiunile au avut loc în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Braşov, Iaşi, Suceava, Botoşani, Tulcea, Constanţa, Cluj, Timiş, Vrancea, Buzău, Bihor, Vâlcea, Dolj, Gorj, Sibiu, Bacău, Mureş şi Sălaj. La Buzău au fost vizitate de mascați locuințele a doi „recuperatori”, din municipiu și din Mărăcineni.

Rețeaua de „recuperatori” ar fi fost pusă la punct de frații Mihăiță și Sorin Doroftei, deținătorii cazinourilor Las Vegas. Ei au angajat „recuperatori” din clanurile interlope Sportivi, Corduneanu și Cămătari, care aveau rolul de a recupera de la clienții norocoși câștigurile mari obținute în sălile Las Vegas, dar să și sperie proprietarii unor afaceri concurente, ca aceștia să nu deschidă săli sau să le închidă pe cele pe care le aveau pe lângă cele ale rețelei.

„Totodată, ar fi interzis clienţilor care generau probleme să revină în sălile de jocuri ce erau controlate de membrii grupului infracţional organizat şi ar fi recuperat de la aceştia prejudiciile aduse bunurilor din localuri”, mai arată sursa citată. La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost duse pentru audieri 40 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.

Cordunenii, clienți fideli ai DIICOT

Este a doua oară în nici o lună când domiciliile din Iași ale capilor clanului Corduneanu sunt călcate de procurorii și judiciariștii DIICOT. De altfel, capul clanului, Adrian Corduneanu se află în arest în dosarul de camătă în care au fost făcute percheziții pe 31 octombrie. Conform procurorilor anti-mafia, la începutul anului 2021, în municipiul Iași s-ar fi constituit două grupări infracționale organizate, în scopul acordării de împrumuturi bănești, cu camătă cuprinsă între 20 și 120 la sută, uneori camăta ajungând la 400 la sută. Membrii celor două grupări  infracționale organizate ar fi acordat împrumuturi cu camătă doar acelor persoane despre care ar fi avut informații că sunt solvabile.

Astfel, următoarele categorii de persoane s-ar fi împrumutat de la membrii celor două grupuri infracționale organizate: deținători de imobile, persoane cu diverse afaceri, împătimiți ai jocurilor de noroc, angajați ai unor instituții publice și diverși infractori. După identificarea persoanelor pretabile acordării de împrumuturi, membrii grupării le-au verificat prin diverse legături, în ceea ce privește posibilitatea acestora de a returna împrumuturile sau posibilitatea obținerii unor importante suprafețe de teren.

În vederea realizării acestui scop, membrii grupului infracțional organizat au acordat, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi cu dobânzi semnificative, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate. După acordarea împrumuturilor, membrii celor două grupări infracționale au început să pună presiune asupra persoanelor vătămate, în scopul recuperării sumelor împrumutate și a cametelor, au recurs la amenințări cu acte de violență sau la lipsiri de libertate.

Pentru a da o aparență de legalitate a împrumuturilor, membrii grupării infracționale au determinat persoanele vătămate să încheie inițial contracte de împrumut, în care era trecută suma împrumutată și camăta, iar ulterior au încheiat contracte de dare în plată, prin care au intrat în posesia unor suprafețe importante de teren, a căror valoare depășeau și de zece ori valoarea împrumutului acordat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker