Actualitate

Controale în toată țara la brutării, patiserii și la fabricile de ulei

După incidentul șocant din urmă cu câteva zile, când membrii unei grupări cu ramificații în aproape toată țara ar fi produs și comercializat dispozitive electronice de vapat și produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) care conțineau substanțe cu efecte psihoactive, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat la nivel național ample controale la procesatori, comercianți și importatori pentru depistarea utilizării ilegale a substanțelor psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare non-animale.

„ANSVSA se alătură luptei împotriva drogurilor și în acest sens am demarat un control, la nivel național, care se desfășoară la procesatori, comercianți și importatori. Noi facem în permanență astfel de controale, chiar în luna aprilie am mai avut un control tematic la nivel național, dar având în vedere solicitările care au venit de la alte structuri ale statului român, am dorit să intensificăm, să întărim aceste controale tematice pentru depistarea utilizării ilegale a substanțelor psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare non-animale. Avem un Institut de Sănătate Publică Veterinară care colaborează cu toate instituțiile statului român de mai mult timp, facem foarte multe analize și foarte multe testări. Vin de la Poliție, de la DIICOT, de la Tribunal, pentru o a doua opinie”, a declarat, pentru Agerpres președintele instituției, Alexandru Nicolae Bociu.

Controale la procesatori și comercianți de semințe de cânepă și mac

Potrivit sursei citate, controalele au fost demarate în 21 septembrie şi acestea vor fi intensificate pe o perioadă de 30 de zile. Verificările vizează importatorii și depozitarii de semințe de cânepă utilizate pentru industria alimentară, procesatori și comercianți de semințe de cânepă și de mac, produse derivate din acestea sau care conțin semințe de cânepă și de mac, dar și procesatori și comercianți care ar putea utiliza sau comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope și stupefiante în produse alimentare de origine non-animală.

De asemenea, vor fi controlate depozite alimentare pentru produse de origine non-animală, unități de fabricare și obținere a uleiurilor vegetale, a produselor de morărit, a produselor făinoase și de brutărie, a produselor de cofetărie și patiserie, unități de fabricare a ciocolatei și produselor zaharoase, alte unități care ar putea utiliza/comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală.

Potrivit ANSVSA, la această dată, legislația specifică în domeniul produselor alimentare permite comercializarea semințelor de cânepă care provin de la planta Cannabis sativa L, a semințelor de mac și a produselor fabricate din aceste semințe, cum ar fi uleiul din semințe, făina din semințe și semințele degresate, produse de panificație sau produse derivate din acestea. Prezența tetrahidrocanabinol (THC) și a alcaloizilor de mac este permisă în anumite limite, așa cum acestea sunt reglementate la nivelul UE, în cadrul legislației privind contaminanții.

În funcție de specificul unității controlate și de produsele disponibile la data controlului, inspectorii ANSVSA vor preleva probe din semințe de cânepă, semințe de mac, produse derivate din acestea sau care le conțin, în vederea determinărilor de laborator de contaminanți, cum sunt THC și alcaloizii de opium, așa cum acestea sunt prevăzute în Programul ANSVSA de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor.

„Dacă există suspiciunea că în anumite produse alimentare, cum ar fi: ciocolată, biscuiți, batoane din cereale, jeleuri, drajeuri, gumă de mestecat, energizante, bere, ar conține substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, substanțe psihotrope sau stupefiante, contrar legislației in vigoare, se vor preleva probe din aceste produse. Probele prelevate vor fi transmise spre analiză la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), iar în situațiile în care se identifică neconformități privind depășirea nivelului maxim admis de contaminanți în produsele alimentare, se vor lua măsuri pentru ca produsele să nu fie puse pe piață sau vor fi retrase de la comercializare și va fi notificat prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje”, a transmis Bociu.

Sancțiuni drastice pentru cei ce încalcă legea

Președintele ANSVSA a subliniat că în situația constatării unor neconformități se vor aplica sancțiuni contravenționale, amenzile fiind în jur de 40.000 de lei, dar se vor reține oficial produsele neconforme, se va suspenda sau interzice activitatea unităților respective și „categoric vom informa alte autorități competente ale statului român”.

Potrivit datelor transmise de ANSVSA, în conformitate cu prevederile Legii nr 194/2011, orice operator care desfășoară sau intenționează să desfășoare operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive prin consum, chiar dacă scopul pentru care a fost produs nu este consumul, altele decât cele care au regimul juridic stabilit prin acte normative în vigoare, are obligația de a solicita la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV), o autorizație, care va fi acordată după avizul unei comisii alcătuite din reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Afacerilor Interne.

După autorizare, ANSVSA ține și actualizează un registru special în care se înscriu operațiunile și produsele pentru care se emite autorizație, precum și operatorii autorizați; datele din registru se fac publice prin afișare pe pagina de internet a instituției. „Până în prezent, ICPBMV nu a primit nicio solicitare de autorizare în temeiul Legii nr. 194/2011”, a transmis șeful ANSVSA.

Articole similare