Actualitate

Andi Cristea, la Reuniunea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

Deputatul PSD Andi Cristea a participat joi la Strasbourg, la Reuniunea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, în calitate de raportor european pentru tehnologia realităților imersive (Metaverse). Discuția în formatul Comitetului de Miniștri a urmărit explorarea subiectului realităților imersive, potențialul și impactul lor asupra drepturilor omului, statului de drept și democrației. Obiectivul discuției a fost de a stimula înțelegerea modurilor în care aceste tehnologii emergente sunt susceptibile de a remodela societatea în anii care urmează. Alături de deputatul român au mai participat reprezentanți ai companiilor de tehnologie (Meta, fostă Facebook), organizații pentru drepturile omului (Amnesty International), cercetători și reprezentanți ai mediului academic, după cum se precizează într-un comunicat.

Agenda Digitală a Consiliului Europei pentru 2022-2025 identifică Metaverse ca o tehnologie emergentă care ridică provocări multiple și complexe, necesitând o atenție specială. Această nouă tehnologie ridică o serie de întrebări privind guvernanța sa, impactul asupra statului de drept și drepturilor omului, precum și măsurile de protecție – dreptul la intimitate, libertatea de exprimare, dreptul la proprietate intelectuală și protecția consumatorului.

„Metaverse reprezintă internetul de mâine și este un mediu de interacțiune dintre utilizatori, conținut și procese. Metaverse oferă utilizatorilor cea mai intensă experiență cognitivă de prezență activă. Prin imersiunea generată, această tehnologie reușește să accelereze interacțiunea umană mediată de tehnologie și să separe prezența cognitivă, mentală a oamenilor de prezența lor în mediul fizic. Raportul la care lucrez, după ce va fi adoptat de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, va constitui un set de recomandări și sugestii de acțiune pentru toate cele 46 de state ale Consiliului Europei”, a declarat deputatul buzoian.

Articole similare