Actualitate

Controale în trafic pentru verificarea transportului de animale

Medicii din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare Buzău au demarat, de circa o lună de zile, acțiuni de control în colaborare cu lucrători din cadrul Poliției, pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane și combaterea ilegalităților în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Echipe mixte formate din medici veterinari și polițiști au acționat, zilnic, pe mai multe drumuri județene și naționale, în zone prestabilite.

„În baza protocolului semnat între DSV și IPJ Buzău, desfășurăm controale pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane și pentru prevenirea apariției unor eventuale focare de gripă aviară, știind faptul că România este <împrejmuită> de focare de gripă aviară. Având în vedere gravitatea acestor două boli, am intensificat controalele în trafic. Zilnic avem aceste controale pe două trasee diferite din județ”, a spus purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, medicul Iulian Moca.

Pe măsură ce a crescut numărul deplasărilor în teren, echipele de control au găsit și cetățeni care au efectuat transport de animale fără documente. Sâmbătă au fost aplicate două sancțiuni în urma unor controale efectuate în trafic pe  traseul Smeeni-Pogoanele-Gherăseni. Medicii veterinari au dat peste un transport în care se afla un cal și un altul în care se afla o vacă, ambele fără documente. „O persoană din  Glodeanu Sărat a fost sancționată pentru acel cal, iar în cazul transportului  bovinei, proprietarul era din Ialomița. De altfel, în cursul săptă­mânii trecute, echipa de control a mai descoperit în trafic un transport de bovine pentru care s-a aplicat o sancțiune, în zona Râmnicu Sărat, la Topliceni. Luni, 22 februarie, a mai fost descoperit în trafic, la Siriu, un transport cu doi porci, care venea din județul Covasna. Era un proprietar care vroia să-i ducă în localitatea Bozioru (…) Nu avea documente pentru porci,  care nu erau identificați și nici nu avea nici un fel de trasabilitate. Medicul veterinar aflat în echipa de control a luat legătura cu conducerea DSV și transportul – o mașină cu o remorcă acoperită cu prelată – a fost escortat de poliție până la DSV. Porcii au fost uciși și distruși în incinerator. Proprietarul a fost amendat cu 1.200 lei”, a relatat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

La finalul lunii decembrie, DSV Buzău închisese toate focarele de pestă porcină africană din județ. Acum, însă, acestea au început să reapară. „Probabil că, apropiindu-se primăvara, oamenii încep să-și cumpere porci, dar nu-i cumpără așa cum ar trebui, cu documente și cu crotalii la urechi”, mai spune Moca.

Medicii veterinari atențio­nează că dacă gospodarul cumpără porcul fără documente, îl aduce acasă și se întâmplă ca acesta să contacteze virusul din zona în care locuiește, nu beneficiază de despăgubiri. Statul român  despăgubește toți proprietarii de animale la care, în urma anchetei epidemiologice, se stabilește faptul că virusul a intrat în mod accidental în gospodărie. Dacă nu respectă legea este și sancționat, îi este și sacrificat porcul. Are numai de câștigat  numai dacă colaborează cu medicii veterinari. „Dacă se depistează pesta porcină africană, gospodarul trebuie să facă dezinfecție, fiind vorba de două-trei dezinfecții la interval de două-trei zile, altfel stă cu teama că dacă își cumpără alt animal și acesta ar putea să se infecteze”, explică medicul Iulian Moca.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker