Economic

Construcția gardului pas cu pas: Care sunt materialele necesare?

Gardurile realizează împrejmuirea proprietății, iar pentru a realiza acest lucru este nevoie ca totul, începând de la materialele folosite și până la etapele de lucru, să fie respectat cu strictețe. Pentru a construi un gard în mod corect, care să servească cerințelor tale de stabilitate și rezistență, iată care sunt principalele etape de realizare ale acestuia.

Pasul 1. Alegerea materialelor conform specificațiilor proiectului

Primul pas este acela de a alege un proiectant cu ajutorul căruia să poți realiza proiectul gardului. Cea mai simplă metodă de a realiza un gard este prin folosirea unor panouri de plasă pentru garduri, deoarece acest material acoperă toate cerințele beneficiarilor.

Panourile de plasă sunt rezistente la intemperii, dar și la șocuri mecanice și nu reprezintă o investiție atât de mare. În plus, chiar și etapele de realizare a lucrărilor sunt simpliste, nefiind necesare firme sau specialiști care să ajute în ceea ce privește montajul.

Alături de plasa de gard va fi nevoie și de stâlpii metalici pentru susținere, care se dispun la o distanță de circa 1.0 m- 1.5 m, în funcție de dimensiunea gardurilor. Plasa se poate suda sau pot fi folosite șuruburi și sârmă pentru legare, pentru asigurarea stabilității.

Tot pentru a ajuta în ceea ce privește stabilitatea, va fi necesar betonul și pietrișul care se vor folosi pentru încastrarea la nivelul solului a stâlpilor. 

Pasul 2. Realizarea trasării perimetrale

O dată ce ai realizat proiectul și ai cumpărat materialele, pasul următor este acela de a începe trasările la nivelul terenului. Va trebui să stabilești cotele exacte de dispunere la nivelul terenului a elementelor de închidere perimetrală, în vederea realizării săpăturilor.

Este necesară marcarea traseului și verificarea acestuia, pentru a te asigura că gardul este drept, fără abateri prea mari. 

Pasul 3. Montajul stâlpilor

După trasarea și marcarea cu țăruși a suprafeței, este necesară montarea stâlpilor. Aceștia se înfig în pământ la o adâncime suficientă, în funcție de cerințele proiectului pentru gard, astfel încât ulterior să fie realizată betonarea acestora. 

Este importantă vibrarea betonului turnat, pentru ca acesta să poată cuprinde în totalitate golul de pământ și pentru a putea crea zone rezistente. Un beton cu goluri înseamnă de fapt o cantitate insuficientă de beton, care nu va putea asigura stabilitatea gardului.

Stâlpii sunt de cele mai multe ori realizați din țeavă metalică rectangulară și au nevoie de capace de acoperire, care ajută la un grad sporit de protecție împotriva intemperiilor. 

Pasul 4. Montajul panourilor de plasă

Panourile se montează de la un capăt al proprietății spre celălalt, având grijă la asigurarea continuității, la nivel de îmbinări. Sudarea este un mod bun de a uni aceste panouri și de a le prinde pe stâlpii de susținere, astfel încât structura să fie perfect monolitizată. 

Panourile ar trebui să fie alese în dimensiuni suficiente, astfel încât să nu fie nevoie de  completări sau de intervenții prin tăiere la nivelul acestora. 

După realizarea structurii în acest fel este necesară observarea acesteia, pentru a se stabili planeitatea și traseul realizat. La nevoie pot fi montate contravântuiri, cu ajutorul cărora structura să fie cât mai stabilă. Practic, cele mai mari probleme apar în cazul lipsei de stabilitate, iar acest lucru se datorează unei greutăți prea mari a gardului, peste capacitatea portantă a solului. 

Este necesară așadar și o verificare la nivelul terenului, pentru ca gardul să poată fi realizat într-un mod cât mai eficient și cât mai apropiat de cerințele beneficiarilor. În acest fel gardurile se vor ridica la nivelul așteptărilor și vor oferi funcționalitatea de care este nevoie. 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker