Administrație

Primarul Toma și Irina Vlăducă Marghiloman, la Chișinău pentru sărbătorirea Unirii Basarabiei cu România

În perioada 6-8 mai, primarul Constantin Toma s-a aflat la Chișinău, acolo unde a fost organizat un eveniment de comemorare a politicianului buzoian Alexandru Marghiloman, a cărui contribuție istorică la unirea Basarabiei cu România a fost una definitorie. La eveniment au mai participat și reprezentanți ai Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” din Buzău, ai Academiei de Științe a Moldovei, Academiei Oamenilor de Știință din România, Universității de Stat din Moldova, Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova, Institutului European pentru Cercetări Multidisciplinare și Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”.

Evenimentul a avut loc în aceeași sală în care, în urmă cu 104 ani, se hotăra, de către Sfatul Țării, unirea Basarabiei cu România, iar Alexandru Marghiloman, prim-ministrul român la acea vreme, ținea mai multe cuvântări. Totodată, au fost marcați și cei 97 de ani de la trecerea în neființă a politicianului buzoian, iar mai mulți istorici români au dezbătut rolul esențial pe care Alexandru Marghiloman l-a avut nu doar în unirea cu Basarabia, ci și cu Bucovina.

Constantin Toma spune că nicicând evenimentul nu a fost mai important pentru restabilirea adevărului istoric, decât acum, când războiul de dincolo de graniță se poartă nu doar cu armele de foc, ci și cu dezinformarea. „Evenimentul s-a petrecut la Chișinău, chiar în sala unde s-a ținut acum 104 ani, Sfatul Țării care a votat Unirea cu România și unde și la începutul, dar și la sfârșitul ședinței, a vorbit Alexandru Marghiloman, prim-ministrul României. Azi, această clădire adăpostește Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova. L-am comemorat astfel pe Alexandru Marghiloman, de la a cărui trecere în neființă, pe 10 mai s-au împlinit 97 de ani, printr-un simpozion științific «Alexandru Marghiloman, artizan al Unirii Basarabiei cu România – un destin în istorie». O delegație importantă de istorici români, împreună cu istorici basarabeni au dezbătut importanța istorică pentru românii de dincolo și de dincoace de Prut, a zilei de 27 martie 1918, precum și rolul determinant pe care l-a avut buzoianul nostru, nu numai în Unirea cu Basarabia, dar și în Unirea cu Bucovina (…) În contextul războiului de la granițele noastre și ale Republicii Moldova, consider că demersul nostru pentru restabilirea adevărului istoric este benefic pentru generațiile de azi, pentru că dacă nu ne cunoaștem trecutul și pe martirii patriei, nu există nici o șansă să avem vreun viitor luminos”, a spus primarul Toma.

Printre invitați a fost și nepoata lui Alexandru Marghiloman, Irina-Vlăducă Marghiloman, care a declarat că se bucură să participe la restabilirea reputației politicianului buzoian, deși numele pe care îl poartă a fost o povară grea în timpul comunismului, motiv pentru care 50 de ani nu s-a putut întoarce în țară. „Am suferit mulți ani din cauza asta. Tatăl meu la fel. Toată familia. M-am născut cu frică, dar acum nu pot să spun decât că mă bucur că ne-am reîntors în România. Și facem ca împreună cu toți cei care ne ajută, să-l repunem pe Alexandru Marghiloman în istorie, acolo unde se cuvine, mai ales că la Chișinău e mult mai mult apreciat decât în România. Numele de Marghiloman în timpul comunismului însemna… Noi nu ne-am întors în România 50 de ani.  Am venit cu mari emoții și cu mare bucurie la acest eveniment. Cu mari emoții că se întâmplă așa ceva”, a declarat Irina-Vlăducă Marghiloman.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker