Administrație

Consiliul Județean organizează festivalul Zilele Chișinăului la Buzău

Buzoienii vor avea din nou ocazia să intre în contact cu tradițiile și cultura fraților de peste Prut, de această dată prin intermediul festivalului ,,Zilele Chișinăului la Buzău”, a anunțat, într-o conferință de presă, preșe­­dintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu. Festivalul, organizat de Consi­liul Județean, va avea loc în intervalul 16-18 septembrie, la Buzău și la Sărata Monteoru, și va avea ca parteneri Primăria orașului Chișinău, Centrul Județean de Cultură și Artă, Muzeul Ju­dețean, Biblioteca Jude­țeană, Liceul de Arte și Neumarkt, care, anul acesta înlocuiește partenerul tradițional Ursus.

Conform lui Neagu, bugetul alocat festivalului este de aproximativ 300.000 lei, care nu include onorariile artiștilor moldoveni, cheltuială care, în acest an, nu mai intră în responsabilitatea instituției pe care o conduce. Acesta mai spune că, pe lângă elementele de tradiție ale festivalurilor organizate de Consiliul Jude­țean la Sărata Monteoru – prezența Gărzii Naționale de la Alba Iulia și a autobuzelor etajate care vor face curse Buzău-Sărata Montoru -, vor exista și unele de noutate. Cum ar fi cel impus de pandemia de coronavirus, legat de accesul la manifestări: adeverință de vaccinare, rezultat negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 ore sau al unui test ra­pid antigen nu mai vechi de 24 de ore, persoane care se află în intervalul cuprins între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infecției cu Covid-19; de asemenea, va fi organizat la Sărata Monteoru un punct de testare rapidă gratuită, unde vor fi repartizate 1.000 de teste.

În ceea ce privește festivalul propriu-zis, vor fi spectacole ale Gărzii Naționale de la Alba Iulia, târguri ale meșterilor populari și ateliere de pictură ale elevilor de la Liceul de Arte în toate cele trei zile, expoziție de pictură a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova și expoziția iilor basa­rabene – ambele la Galeriile de Artă din Buzău -, o lansare de carte a preotului Mihail Milea la Biblioteca Județeană, precum și degustări de produse tradiționale buzoiene și vinuri buzoiene și basarabene. Vor concerta Orchestra Municipală de muzică populară ,,Frații Advahov”, ansamblurile de muzică ușoară ,,Alex Calancea Band” și ,,Vali Boghean Band”, ansamblul etnofolcloric ,,Plăieșii”- toate din Choișinău -, precum și ansamblul folcloric buzoian ,,Plaiurile Mioriței”. Totul ,,stropit” cu focuri de artificii, în prima și a doua zi de festival.

 

Articole similare