vineri, 03 iulie 2020

Consiliul Județean Buzău mai adaugă 2 miliarde de lei vechi pentru modernizarea Unității Primiri Urgențe

Aleșii județeni au aprobat, marți, 17 septembrie, suplimentarea fondurilor necesare implementării proiectului de modernizare a Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean cu fonduri europene.

Contractul de finanțare din fonduri europene a fost semnat de Consiliul Jude­țean, pe 11 iulie 2019, obiectivul specific al acestuia fiind extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău într-o perioadă de 41 luni de la semnarea contractului de finanțare. Din păcate, modificările aduse legislației, cum ar fi cele privind cuantumul salariului minim în construcții, a creat unele chletuieli suplimentare care nu erau cuprinse în bugetul proiectului. Pentru a limpezi lucrurile, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a supus aprobării consilierilor județeni suplimentarea fondurilor.

,,În urma proiectului pe care noi l-am depus la ADR și la  Ministerul Fondurilor Europene am primit din partea UE 1.500.000 euro, iar aproximativ 3.000.000 euro din bani proprii ai CJ. S-au făcut evaluări și s-a constatat că mai trebuie anumiți bani pentru lucrările care se vor face acolo; nu este vorba despre o sumă foarte mare. Este vorba de aproximativ 2 miliarde, bani vechi, și ca să evităm orice disfuncție în derularea lucrărilor am făcut această ședință extraordinară. De ce s-a ajuns aici? Între timp s-au schimbat anumite reguli. Celebra ordonață prin care s-au modificat salariile la cei care lucrează în construcții”, a mai explicat președintele Consiliului Județean Buzău.

,,În urma proiectului pe care l-am depus, am primit din 1,5 milioane de euro, iar restul până la aproape 3 milioane de euro, din fonduri proprii. S-au făcut evaluări și s-a constatat că mai este nevoie de bani, aproape 200.000 de lei și am făcut această ședință să aprobăm această sumă, ca să nu fie probleme. Dat fiind că suntem în faza de a face doar licitația în aproximativ două-trei luni, am suplimentat suma inițială cu această sumă, pentru ca în momentul fina­lizării licitației să putem demara lucrările”, a explicat preșe­dintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Se construiește un nou corp de clădire

Extinderea secției medicale de primiri urgențe presupune construcția unui alt corp de clădire, spune președintele Consiliului Județean, care subliniază faptul că „UPU a primit finanțarea din fonduri europene pentru extindere și reabilitare” și că “va fi o altă clădire dar în afară de clădire, este vorba și de dotări cu subsol”. La subsol va fi construită o parcare subterană de circa 800 metri pătrați. Pe perioada lucrărilor, UPU va rămâne funcțională.  Astfel, în curtea Spitalului Județean de Urgență Buzău va apărea, până în octombrie 2022, o nouă clădire formată din parter plus subsol, ce se va lega de actuala clădire a spitalului, care va fi practic noua Unitate de Primiri Urgențe.

Contribuția Consiliului Județean, mai mare decât cea prin Programul Operațional

Consiliul Județean contribuie în acest proiect cu o sumă mai mare decât cea de acordată Programul Opera­țional Regional. ,,A fost o sumă unică data de Comisia Europeană pentru fiecare unitate de primiri urgențe de 1,5 milioane de euro, dar pentru că spațiul care îl avem noi nu este cores­punzător,vom face altă clădire, și o parcare subterană și din această cauză am venit cu această cofinanțare, ca să realizăm ceea ce trebuie”, a mai declarat la finele ședinței Petre Emanoil Neagu.

 

loading...
error: Content is protected !!