Administrație

Consiliul Judeţean „atacă“ prima etapă din Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor

Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor și Master Planul pentru Sistemul de Management al Deșeurilor în Județul Buzău reprezintă unul dintre proiectele ce urmează să fie implementate, cu prioritate, şi pentru care specialişti din Consiliul Judeţean Buzău lucrează pentru întocmirea documentaţiilor tehnice. La şedinţa ordinară din luna februarie, preşedintele Petre Emanoil Neagu a prezentat plenului Consiliului Judeţean un proiect de hotărâre prin care consilierii urmau să ia „act de notificarea Societății RER Ecologic Group SRL privind vânzarea imobilului proprietatea societății, teren arabil în suprafață de maxim 7 ha, situat în extravilanul Municipiului Buzău, Județul Buzău”, urmând ca prin votul lor să „se aprobe întocmirea unui raport evaluare de către un evaluator autorizat”. Conform documentelor prezentate în comisiile de specialitate, scopul achiziționării este realizarea, în cadrul implementării Sistemului de management integrat al deșeurilor, a unei Stații de sortare, Stație de compostare și instalații de tratare mecano-biologică a deșeurilor.

Un proiect politizat

Prima abordare a unui proiect de mediu de tip Master Plan pentru gestionarea durabilă a deşeurilor menajere la nivel de judeţ a fost consemnată în anul 2009, când preşedinte al Consiliului Judeţean era Victor Mocanu. În acea perioadă fusese organizat un departament care urma să se ocupe, prioritar, de proiecte care să atragă finanţări europene, iar una dintre primele încercări a fost tocmai întocmirea documentaţiilor tehnice pentru implementarea Master Planului pentru Gestionarea Durabilă a Deşeurilor Menajere în judeţul Buzău, pentru atragerea unei finanţări de aproape 50 de milioane de euro. Condiţia Comisiei Europene pentru ca o asemenea finanţare să fie aprobată era ca o structura a statului, respectiv  Consiliul Judeţean, să-şi asume statutul de ordonator de credite. În paralel, la Buzău începuse să funcţioneze o afacere privată pe domeniul vizat de proiectul autorităţilor judeţene, ceea ce a făcut ca la momentul prezentării în plenul Consiliului Judeţean, reprezentanţii a două partide politice, PDL şi PNL, să voteze împotrivă.

La nivelul anului 2010, firma aparținând unui politician buzoian punea în funcţiune prima alveolă la Groapa Ecologică de la Gălbinaşi. De asemenea, agentul economic promitea o investiţie asemănătoare în zona Râmnicului, ceea ce însemna că o investiţie paralelă, cu acoperire judeţeană, nu-şi avea rostul! Chiar dacă în Consiliul Judeţean Master Planul a picat la vot de cel puţin patru ori, acelaşi agent economic a fost de acord ca entitatea publică să dezvolte un proiect de investiţii pe managementul deşeurilor menajere, dar la nivelul înfiinţării de staţii de sortare şi îmbalotare a deşeurilor. Proiectul mare, Master Planul, a fost susţinut inclusiv de fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely, care a venit la Buzău cu intenţia de a îndrepta două treimi din voturile consilierilor judeţeni în favoare proiectului.

Dacă la momentul anului 2009 valoarea maximă a finanţării era de 48 de milioane de euro, un an mai târziu aceasta scăzuse la 30 de milioane de euro. „Este un proiect de o importanţă deosebită pentru locuitorii judeţului Buzău, un proiect pe care consilierii PNL şi PDL îl iau în derâdere, de fapt este o bătaie de joc la adresa locuitorilor judeţului. Este vorba despre accesarea unei finanţări de 33,5 milioane de euro, la care contribuţia Consiliului Judeţean ar fi de 2,6 milioane de euro. Cred că aici sunt alte interese şi ar trebuie ca anumite organisme ale statului să se intereseze de acest lucru”, spunea Victor Mocanu, pe atunci preşedintele Consiliului Judeţean, în anul 2010.

La acest moment, programul pentru gestionarea deşeurilor menajere la nivel de judeţ, propus de preşedintele Petre Neagu, are un caracter imperios, având în vedre că depozitul de la Gălbinaşi, care acum aparţine RER Ecologic Group SRL, este aproape de cota finală de umplere, iar investiţia promisă în zona Râmnicului este un subiect abandonat.

Autorităţile judeţene au procedat la mai multe aplicaţii, în încercarea de a identifica o altă zonă unde să poată fi amenajat un nou depozit pentru deşeurile menajere colectate la nivelul judeţului, dar de fiecare dată iniţiatorii au fost puşi în faţa rezistenţei comunităţilor din zonele respective. Ultima încercare, după cum se ştie, s-a făcut în zona comunei Poşta Câlnău, dar planul a fost abandonat.

Zona identificată în imediata apropiere a depozitului de la Gălbinaşi, în intravilanul Municipiului Buzău şi proprietate a RER Ecologic Group SRL, va face ca obiectivele unei prime etape de implementare, privitoare la gestionarea deşeurilor la nivelul judeţului, să poată fi atinse. Se vor construi două stații de compostare, o stație de sortare pentru deșeuri reciclabile colectate separat și o stație de instalații pentru tratarea mecano-biologică a deșeurilor reziduale colectate în amestec.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker