Actualitate

Polul accidentelor rutiere s-a mutat în mediul rural

În anul 2023, numărul accidentelor grave de circulaţie a crescut, la fel şi cel al persoanelor decedate, rezultă din datele IPJ Buzău, o particularitate fiind cea referitoare la faptul că evenimentele rutiere s-au petrecut cu precădere pe drumurile judeţene.

În anul precedent, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) au reţinut peste 7.100 de permise de circulaţie pentru încălcarea prevederilor Codului rutier: „Au fost desfăşurate peste 920 de acţiuni şi controale, context în care au fost constatate aproximativ 51.300 de contravenţii la regimul circulaţiei, fiind reţinute 7.122 de permise în vederea suspendării dreptului de a conduce. Totodată, au fost retrase până la remedierea defecţiunilor 1.433 de certificate de înmatriculare. În anul 2023, poliţiştii au constatat 1.369 de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere”, se arată în bilanţul IPJ pe anul trecut.

Numărul accidentelor de circulaţie a crescut uşor faţă de anul de referinţă 2022, cauzele în general fiind aceleaşi, viteza excesivă şi indisciplina pietonală: „Evoluţia accidentelor grave de circulaţie a înregistrat parametri similari anului precedent, atât în ceea ce priveşte numărul, cât şi a urmărilor acestora. Astfel, în anul 2023, s-au înregistrat 78 de accidente grave de circulaţie, comparativ celor 76 înregistrate în 2022, fiind totuşi înregistrate scăderi în ceea ce priveşte numărul persoanelor rănite grav, de la 48 în anul 2022, la 42 în anul 2023. 48 de persoane au decedat în accidente rutiere în anul 2023, cu 3 persoane mai mult faţă de anul precedent. Principalele cauze generatoare de accidente rutiere au fost indisciplina pietonală, viteza neadaptată, abateri ale bicicliştilor, neacordarea de prioritate pietonilor aflaţi în traversarea regulamentară a drumului, precum şi nerespectarea distanţei de siguranţă între vehicule”, mai informează IPJ.

Una dintre particularităţile anului 2023 în ceea ce priveşte accidentele grave de circulaţie este că cele mai multe dintre ele s-au produs pe drumurile judeţene, mai puţin pe cele naţionale sau pe DN2-E85:
„S-a constatat că multe evenimente cu efecte grave nu au avut loc pe şoseaua europeană, au avut loc pe drumurile judeţene şi sunt tot felul de situaţii atipice. Au ieşit de pe partea carosabilă şi s-au lovit de un copac sau pur şi simplu, fără nicio explicaţie pătrunde pe contrasens. Acolo este şi numărul mai mare de victime, având în vedere viteza de impact”, a precizat, la conferinţa ocazionată de prezentarea bilanţului activităţii, inspectorul şef al IPJ Buzău, Octavian Constantin.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker