Politic

Consilierii USR Lopătari și-au ascuns trotinetele și l-au părăsit pe primar

Primăria Lopătari este pe un butoi de pulbere din momentul în care primarul USR Claudiu Constantin a anunțat că își retrage demisia prezentată consilierilor locali în ședința din 3 iunie. Atacurile la adresa acestuia s-au întețit, atât din partea angajaților Primăriei, cât și a consilierilor locali, a căror atitudine l-a determinat, de fapt, să demisioneze. Aceasta pentru că, mai nou, nu doar consilierii social-democrați și cei liberali votează împotrivă la anumite proiecte de hotărâre, ci și cei din propriul partid, care și-au cam ascuns trotinetele și fac cu ochiul celorlalte partide, mai ales când văd că primarul Claudiu Constantin nu are niciun fel de susținere din partea organizației județene, care oricum este varză și scena unor lupte intestine care, deocamdată, se desfășoară pe tăcute. Ce este drept, că și Constantin este pe alocuri nerealist, și a propus, de exemplu, la ședința cu pricina, aprobarea unui proiect de înființare a unor stații de încărcare a mașinilor electrice, un fel de tichie de mărgăritar pentru chelul nevoit să circule pe o infrastructură distrusă de nepăsarea vechilor administrații și de neputința actualei.

Bețele în roate pe care i le bagă lui Constantin angajații Primăriei, toți angajați din timpul vechilor administrații, care deja făceau pronosticuri privind modul în care o vor duce după demisia lui Constantin, sunt completate de consilierii locali, după cum arătam mai sus. Componența Consiliului Local Lopătari este următoarea: din 13 consilieri, șase sunt USR (aleși pe listele Alianței USR-PLUS), cinci PSD și doi PNL. Aceștia, pe rând sau împreună, obțin performanța de a transforma ședințele deliberativului comunei într-un adevărat circ, așa cum puteți constata din procesul-verbal al ședinței din 3 iunie, pe care îl găsiți integral AICI.

Ping-pong cu președintele de ședință

„Lucrările ședinței sunt deschise cu alegerea unui nou președinte de ședință. Dl. consilier Gherghe Ion propune ca președinte de ședință pe d-na consilier Zota Elena Mihaela. Această propunere este susținută cu 7 voturi pentru, dar d-na consilier Zota Elena Mihaela își rezervă dreptul de a refuza, propunând pe d-na Manolache Mioara președinte de ședință. D-na consilier Manolache Mioara refuză să fie președinte de ședință justificând această decizie prin faptul că nu este prezentă fizic. D-na consilier Șoimaru Maria propune pentru funcția menționată pe domnul Crăciun Georgică, acesta refuzând numirea dar în același timp propune președinte de ședință pe dl. consilier Zota Ion. Dl consilier Zota Ion refuză numirea. Dl. consilier Crăciun Georgică îl propune în funcția de președinte de ședință pe dl. consilier Buna Cristinel, acesta refuzând numirea cu mențiunea că este posibil ca la viitoarele ședințe să nu poată participa fizic din cauza serviciului. D-na consilier Șoimaru Maria propune ca dl. Gherghe Ion să fie președinte de ședință”, se arată în procesul-verbal al ședinței.

Primarul Claudiu Constantin

Ulterior, cu „spijinul” consilierilor USR au picat trei proiecte de hotărâre: introducerea în organigrama Primăriei a unui asistent comunitar, post care ar fi putut fi ocupat de o persoană care să meargă în teren la locuințele bătrânilor și persoane cu dificultăți. De asemenea, nu s-a votat introducerea în organigramă a unui post de șofer care urma să rezolve problema transportului local în satele Ploștina și Terca. Aceasta pentru că în bugetul pe acest an este prevăzută o sumă dedicată cumpărării unei mașini pentru transport, dar sursele noastre susțin că viceprimarul (USR, desigur!), căruia Claudiu Constantin i-a delegat competențele pentru a se ocupa de achiziție, ar avea un interes personal ca acest lucru să nu se întâmple.  Și, în fine, a picat aprobarea proiectului de înființare a unor stații de încărcare a vehiculelor electrice cu sută la sută fonduri europene; aceasta în ciuda faptului că proiectul a fost inițiat de consilierii USR și aprobat în decembrie anul trecut prin hotărâre a deliberativului local, de data asta doar doi din ei au votat aprobarea indicatorilor în vederea efectuării studiului de fezabilitate.

După multe discuții pe diverse teme, unele sterile, ședința se încheie apoteotic: „Dl. primar își prezintă demisia în fața consiliului local Lopătari, aducând la cunoștință publică, că dl. viceprimar îi va prelua atribuțiile până la alegeri, conform legii. Drept pentru care președintele declară închise lucrările ședinței”.

Ce a invocat primarul public când și-a dat demisia…

Primarul și-a anunțat pe Facebook demisia din funcție, invocând  motive personale. „Mi-am prezentat astăzi Consiliului Local demisia mea din funcția de primar al comunei Lopătari. Este o decizie pe care am luat-o cu greu, dar pe deplin împăcat, una care are la bază motive personale. Vreau să mă concentrez mai mult pe sănătatea mea și pe familie, lucruri importante pe care recunosc că le-am neglijat prea mult în acest an și jumătate. Stau drept în fața Consiliului Local, față de care am avut întreaga deschidere spre colaborare. Stau drept atât în fața celor care mi-au acordat încrederea, cât și în fața celor pe care nu i-am convins încă. Și stau drept în fața tuturor angajaților Primăriei Lopătari, pe care i-am respectat și cu care am lucrat bine în toată această perioadă. Așa cum am jurat în ziua ceremoniei de învestire din octombrie 2020, mi-am pus priceperea, buna-credință și energia în slujba comunei Lopătari din prima zi și până în ultima zi de mandat. Ca primar, am tras cum nu s-a tras vreodată pentru bunăstarea acestor meleaguri, limitat fiind atât de resursa umană, cât și de cea financiară. Consider că am făcut o treabă bună cu ce am avut la mână, un principiu cunoscut gospodarilor din zona noastră.

În perioada în care am reprezentat formal comuna s-au făcut progrese notabile atât în proiectele din teren, cât și în fluxul muncii din cadrul Primăriei. Am pus fiecare leu la muncă și am folosit fiecare oportunitate care a fost disponibilă pentru a duce comuna Lopătari pe drumul spre dezvoltare pe care-l merită. În secțiunea de <Rapoarte de activitate> de pe site-ul primăriei veți găsi toate rapoartele anuale din mandatul meu, inclusiv pentru 2022.

Rămân dedicat comunei Lopătari, loc pe care-l (sic!) iubesc din adâncurile inimii și pentru care am dedicat și voi dedica în continuare multă energie. Rămân un partener de nădejde Primăriei Lopătari, în cazul în care viitoarea conducere va considera că le pot fi util. Rămân în comuna Lopătari, unde îmi doresc să fiu un membru implicat al comunității și loc în care vreau să-mi cresc copiii. Săptămâna viitoare va fi ultima în primărie, una în care mă voi asigura că lucrurile rămân în bună ordine. În continuare toate atribuțiile vor fi preluate de viceprimarul comunei până la alegeri, conform legislației în vigoare. Cred că inițiativele din această perioadă vor fi continuate și că vor apărea multe alte proiecte benefice pentru comună”, a fost mesajul transmis de Claudiu Constantin.

… și când a revenit

Două zile mai târziu, Claudiu Constantin a anunțat, tot pe Facebook, că, în urma numeroaselor mesaje venite din partea localnicilor, a revenit asupra deciziei de a demisiona și își va continua proiectele de dezvoltare a comunei. Cu toate acestea, primarul a lăsat să se înțeleagă că la baza deciziei inițiale a stat, de fapt, opoziția nejustificată a unor consilieri locali din cadrul Primăriei, care au respins anumite proiecte „doar pentru că pot”, fără a oferi argumente pentru aceste decizii.

„Zilele acestea am înțeles că renunțarea nu rezolvă problemele comunei noastre. Este ceea ce voi mi-ați transmis prin sutele de mesaje și discuțiile pe care le-am avut. În acest an și jumătate am început reconstrucția comunei noastre, în ciuda piedicilor și blocajelor pe care le-am întâlnit deseori, chiar și în Consiliul Local. Unele proiecte inițiate au întâmpinat rezistență din partea unor consilieri locali, care nu și-au înțeles rostul și care au înșelat încrederea pe care voi le-ați acordat-o prin vot. Proiecte importante au fost respinse la vot, neargumentat, blocând dezvoltarea comunei”, a spus primarul din Lopătari.

Claudiu Constantin a mai afirmat că sprijinul din partea oamenilor l-a determinat să își continue activitatea și să încerce, în continuare, să inițieze proiecte de dezvoltare pentru comună, în speranța că vor înțelege și consilierii-contra că totul este spre binele comunității. „Hotărârea cu care m-ați sprijinit m-a îndemnat să merg mai departe pentru îndeplinirea obiectivelor noastre, ale tuturor. Vom demonstra că împreună putem continua proiectele benefice pentru comună și că îi putem responsabiliza pe aceia care le blochează. Este important să punem interesul comunei mai presus de orgolii sau de interese personale. Sunt convins că unitatea de care ați dat dovadă în această perioadă va rămâne prezentă și ne va fi sprijin și de aici încolo. Lopătari este casa noastră de care trebuie să avem grijă împreună”, a încheiat Claudiu Constantin.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker