miercuri, 21 octombrie 2020

Consilierii spun lucruri trăznite: Gratuitate pentru copii la meciurile unde aceștia au deja intrare liberă

Consilierii municipali ­li­berali au depus, recent, un proiect de hotărâre care prevede accesul gratuit al copiilor și tinerilor cu vârsta sub 16 ani la toate competițiile sportive care se desfășoară în aer liber și în sălile de pe raza municipiului Buzău.

În expunerea de motive a respectivului proiect de ho­tărâre, inițiatorii invocă necesitatea promovării sportului în rândul copiilor și încurajarea practicării oricărei mișcări sportive în rândul acestora, conștientizarea, în rândul copiilor, a faptului că sportul contribuie la o dezvoltare sănătoasă și armonioasă, la creșterea și educația lor, dar și propria dorință de a crea o alternativă la petrecerea timpului liber al copiilor.

Mai precis, proiectul de hotărâre prevede faptul că buzoienii cu vârsta de până la 16 ani „au acces gratuit la toate competițiile sportive organizate în interior (sală de sport) sau exterior (stadioane), în baza certificatului de naștere (copie), carnet de elev sau cartea de identitate”; în schimb, însoțitorii acestora, ce depășesc vârsta de 16 ani, vor plăti biletul de acces. De aceleași drepturi s-ar bucura, în cazul în care proiectul aleșilor liberali ar fi aprobat de Consiliul Local, „orice persoană legitimată la un club sportiv din Munici­piul Buzău (…) în baza legi­timației de sportiv, vizată la zi de către clubul sportiv unde activează”.

Până aici, toate bune și frumoase. La o privire mai atentă însă, proiectul de hotărâre este o nouă tentativă a aleșilor locali conduși de consilierul Constantin Ionescu, care își arogă paternitatea acestuia, de a se băga în seamă și de a legifera chestiuni care fie există deja, fie încalcă flagrant alte normative ale vieții sportive.

Să le luăm pe rând. Accesul tinerilor sub 16 ani la toate meciurile echipei de fotbal și ale celei de handbal feminin aparținând Sport Club Municipal Gloria este deja gratuit. La competițiile celorlalte secții ale clubului municipalității, inclusiv rugby, accesul oricărui spectator este gratuit.

De asemenea, accesul tinerilor sub 16 ani la meciurile Handbal Club Buzău – echipă a Consiliului Județean – este, de asemenea gratuit. Aici, însă, avem de-a face cu un alt aspect. Este greu de crezut că o hotărâre de consiliu local poate produce efecte asupra unei echipe care are alt proprietar sau finanțator în afara municipalității, fie acesta de drept public sau de drept privat. Acesta din urmă are dreptul de a-și stabili propria politică de prețuri și de acces al spectatorilor la meciuri.

Cea mai delicată ­pro­blemă care rezidă din aplicarea acestui proiect de hotărâre, în condițiile în care deliberativul local îi va da girul, ar fi generată în situația în care pe un stadion sau într-o sală de pe raza municipiului s-a desfășura o partidă între două echipe din afara Buzăului, eventual una dintre ele din străinătate. Folosind metoda reducerii la absurd, să ne imaginăm că, în sezonul următor, o echipă românească de fotbal, gen Rapid București, care nu are un stadion propriu și căreia îi face cu ochiul arena din Crâng, ar juca într-o fază a unei cupe europene cu, să spunem, Real Madrid. Fiecare echipă se prezintă la Buzău însoțită de galerii formate poate chiar din mii de fani și găsesc stadionul Gloria jumătate plin cu copii și tineri sub 16 ani. Ca să nu mai vorbim despre încasările pe care echipa gazdă, care plătește chirie pentru stadion, le-ar pierde din pricina acestei hotărâri!

2 COMENTARII

  1. Domnilor ziaristi, inainte de a scrie un articol interesati- va mai intai…La meciurile finantate din bani publici de catre Primaria municipiului Buzau copiii , dar si pensionarii nu mai au gratuitate incepand din acest an…Toti trebuie sa cumpere bilete…Oare vom scoate Buzaul din saracie daca acesti copii vor intra gratis la meciuri si nu vor sta la tigari , pe calculator si tablete? Domnul primar stie de aceasta situatie si a spus ca va lua masuri..Dar nu cred…Asadar proiectul de hotarare este foarte bun si copiii la toate actiunile finantate din bani publici ar trebui sa intre gratis…

  2. Bună ziua! La meciurile echipei de handbal fete, au gratuitate doar copii care nu au 11 ani împliniți.
    Mergeți la casa de bilete și vă veți convinge.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!