Economic

Conflict pe tema salmonellei din carnea de pui vândută de Lidl, Metro și Penny

Într-un punct de vedere transmis Guvernului pentru a răspunde la o întrebare a deputatului de Buzău Nicolae Roman, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) spune că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și-a depășit atribuțiile atunci când a prelevat probe de carne de pasăre de la mai mulți retaileri. ANSVSA mai spune că acțiunile de control ale ANPC au fost „o furtună într-un pahar cu apă ce au creat o imagine total eronată privind siguranța alimentelor și credibilitatea față de industria avicolă din România”.

Astfel, „prelevarea de probe de carne și organe de pasăre pentru determinarea bacteriei Salmonella realizată de către comisarii ANPC în cadrul controalelor desfășurate la marile rețele comerciale din România nu intră în responsabilitatea ANPC și nu a fost efectuată în conformitate cu legislația, protocoalele și procedurile aferente acestui domeniu”, se specifică într-un răspuns transmis ANSVSA Guvernului, urmare a unei întrebări a deputatului Nicolae Roman.

„Având în vedere art. 4 din Regulamentul (UE) nr 625/2017, ANSVSA este autoritatea competentă din România responsabilă pentru realizarea controalelor oficiale referitoare la siguranța alimentelor în toate etapele de producție, prelucrare și distribuție. Cu toate acestea, ANPC a declanșat controale ce au vizat doar producătorii români de carne de pasăre”, se mai specifică în răspunsul la următoarele întrebări: Guvernul României este interesat, doar declarativ, de sănătatea românilor?; Ce măsuri au fost întreprinse, până în prezent, față de această situație?; Care este valoarea totală a amenzilor aplicate celor doi retaileri (Lidl și Penny n.red.)?; Ce măsuri punitive vor fi aplicate în viitor?

Întrebările erau în legătură cu faptul că, în aprilie, comisarii pentru protecția consumatorilor au aplicat amenzi în valoare de peste 45.000 lei şi au oprit temporar de la comercializare mai multe loturi de produse din carne de pui în care a fost confirmată prezenţa bacteriei Salmonella, în urma unor controale realizate în magazine, la nivel naţional. Or, ANSVSA mai spune în răspunsul menționat că, din informațiile pe care le deține în legătură cu rezultatele la probele de carne de pasăre recoltate de ANPC în magazine, în peste 90 la sută din situațiile în care s-a identificat Salmonella spp, după serotipizare, s-a constatat că este vorba, de fapt, despre serotipurile Salmonella Infantis, Derby și Hadar, ce nu constituie criteriu de siguranță pentru carnea proaspătă de pasăre. Și aceasta pentru că, în conformitate cu două regulamente privind controlul Salmonellei și a altor agenți zoonotici, dintre cele 2.500 de serotipuri de Salmonella existente, doar serotipurile Salmonella Enteritidis și Typhimurium constituie criteriu de siguranță pentru carnea de pasăre. Drept urmare, „chiar dacă conține serotipuri de salmonella (…) carnea de pasăre poate fi comercializată ca atare către consumatorul final”.

Totuși, mai spune ANSVSA, pentru a se elimina orice risc posbil pentru sănătatea consumatorilor, în situația în care se identifică Salmonella spp, loturile respective sunt supuse reținerii oficiale și se realizează serotipizarea pentru a se stabili dacă se identifică Salmonella Enteritidis și Typhimurium.

Din comunicatul de presă al ANPC din data de 1 aprilie 2024, probe prelevate în județul Vrancea, la organe de pui de la Agricola Internațional S.A., comercializate în magazinul Lidl din Focșani, au fost confirmate cu Salmonella Infantis, probe prelevate în depozitul Penny din comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, din pui și organe de pui marca „Hanul Boieresc”, produse de Vanbet S.R.L., au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis, probe prelevate în magazinul Penny Colentina, din Sectorul 2 al Capitalei, din pui marca „Hanul Boieresc”, produse de Vanbet S.R.L., au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis, probe prelevate în magazinul Penny Bucureștii Noi, din Sectorul 1 al Capitalei, din pui marca „Hanul Boieresc”, produse de Vanbet S.R.L., au fost confirmate cu Salmonella, probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din Sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui marca „Coco Rico”, produsă de Aaylex S.R.L., au fost confirmate cu Salmonella și probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din Sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui, produsă de Agricola Internațional S.R.L., au fost confirmate cu Salmonella.

Concluzionând, ANSVSA susține în răspunsul său către Guvern că acțiunile de control ale ANPC „au fost o furtună într-un pahat cu apă ce au creat o imagine total eronată privind siguranța alimentelor și credibilitatea față de industria avicolă din România” și că totul a fost prezentat într-un mod „voit exagerat și contrar prevederilor legislative”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare