Educație

Concurs de informatică online, în premieră pentru elevii de la Palatul Copiilor

Sâmbătă, 23 octombrie, elevii înscriși la Cercul de Informatică din cadrul Palatului Copiilor vor putea participa la concursul on-line „Micul Programator”, organizat de Asociația „Ar­tiști pe scena vieții”. Pala­tul Copiilor face cunoscut, printr-un comunicat, că este vorba despre „un concurs de programare și tehnologie în cadrul inițiativei Europe Code Week 2021, sprijinită de Comisia Europeană. Evenimentul se adresează elevilor de la Palatul Copiilor Buzău care frecventează Cercul de Informatică, clasele II-X”. Palatul Copiilor din Buzău are două grupe de copii înscriși la Cercul de Informatică coordonat de ca­drele didactice Anna Pop și Adrian Șova.

Evenimentul este finanțat în cadrul programului Meet and Code, sprijinit la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code este coordonat de Haus des Stiftens gGmbH și de rețeaua TechSoup Europe în 35 de țări europene și susține, pentru cel de-al cincilea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare aliniate cu inițiativa Comi­siei Europene – Europe Code Week. În Româ­nia, programul Meet and Code este coordonat de Asociația Techsoup.

La această competiție  s-au înscris 30 de copii, spune Adrian Șova, profesor de Informatică la Pala­tul Copiilor Buzău. „Sunt înscriși în jur de 30 de copii, dintre care 20 vor prezenta lucrări, iar restul vor juriza. De fapt, se vor ju­riza între ei și cei care vor prezenta lucrări. Copiii vor participa la concurs online de acasă. O singură fetiță, care nu are calculator și nu poate să susțină altfel concursul, o să participe de aici, de la Palatul Copiilor. Competiția se află la a cincea ediție, dar pentru noi este prima participare”, spune profesorul de informatică buzoian.

În ce constă competiția

Copiii vor realiza anterior desfășurării concursului un soft educațional sau un joc într-un limbaj de programare; lucrările pot fi realizate individual sau în echipe de cel mult trei e­levi, dintre care unul va prezenta, în cadrul concursului, modul de realizare și va demonstra funcționarea programului. Concursul are loc online pe Google Meet, iar fiecare elev sau echipă își prezintă proiectul realizat de el în unul dintre limbajele de programare     (C++, Python sau Scratch), demonstrează funcționarea programului, arată modul de realizare, provocările sau dificultățile întâmpinate. La concurs pot participa elevii înscriși la cercul de Informatică din cadrul Palatului Copiilor Buzău. Concursul își propune atragerea unui număr cât mai mare de elevi spre programare, ridicarea ni­velului de pregătire a copiilor, evaluarea nivelului de pregătire a elevilor după o perioadă mai lungă în care ei nu au putut participa la niciun concurs.

Despre această competiție, Anna-Maria Pop, președintele Asociației ,,Artiști pe Scena Vieții” spune că a fost gândit astfel încât să stimuleze elevii cu rezultate excepționale la activitățile extrașcolare  și fiecare elev participant la concurs va fi premiat în cadrul unei festivități. În aceeași ordine de idei,  Adrian Șova spune că acest concurs „constă în cultivarea și valorificarea poten­țialului creativ al elevilor, dezvoltarea gân­dirii computaționale, a compete­nțelor digitale, compete­nțelor matematice și competențelor de bază în științe și tehnologii, punând astfel bazele succesului în orice carieră profesională a viitorului”, motiv pentru care i-a încurajat să participe în număr mare.

Meet and Code continuă să încurajeze organizațiile nonprofit din toată Europa, sub motto-ul ,,Empowering a Generation”, să contribuie la promovarea educației digitale, prin activități de programare sau de tehnologie dedicate copiilor și tinerilor cu vârsta între 8 și 24 de ani. Conform raportului ,,The Digital Skills Gap in Europe” al Comisiei Europene din 2017, 9 din 10 locuri de muncă vor necesita abilități digitale în viitorul apropiat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker