Administrație

Complexul hipic Marghiloman intră în reabilitare

Alte clădiri din domeniul fostului prim-ministru al României, Alexandru Marghiloman, urmează să fie reabilitate, după ce Vila Albatros s-a dovedit a fi fost o investiție foarte profitabilă, ce a făcut ca imobilul să devină destinația preferată pentru cununii civile.

Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenți proiectului „Consolidare, restaurare și punere în valoare a Complexului hipic «Alexandru Marghiloman» – Casa de oaspeți, grajduri și amenajare teren și piste, Strada Plantelor nr.8B – municipiul Buzău”. Valoarea totală a investiției se ridică la peste 19 milioane lei, din care opt milioane lei vor fi alocați reabilitării Casei de oaspeți, iar 11 milioane grajdurilor și amenajării terenului și a pistelor. Finanțarea obiectivului se face din fondurile bugetului local, precum și din alte surse, iar termenul de finalizare propus este de doi ani.

Astfel, în urma lucrărilor de reabilitare, fosta Casă de oaspeți va deveni unitate de cazare, îi va fi adăugată o mansardă și va avea un regim de înălțime P+1+M, cu o suprafață desfășurată propusă de aproape 649 metri pătrați. La parter va funcționa o cafenea și recepția unității de cazare, alături de spații de servire mic dejun, anexe bucătărie și depozitări, iar la etaj și mansardă, Primăria vrea să amenajeze șase unități de cazare în regim hotelier de patru stele.

Cele trei grajduri în care Alexandru Marghiloman își ținea armăsarii impresionanți, fiind cunoscut ca mare iubitor de cai, vor avea destinația de spații de expoziție și muzeale, cu o suprafață desfășurată de aproape 853 metri pătrați. Cu toate acestea, destinația inițială a clădirilor nu va fi uitată, iar Primăria ia în calcul și posibilitatea găzduirii unor cai de curse în viitorul complex. „Corpul central va fi restaurat sub forma sa inițială și va avea posibilitatea de găzduire ocazională a unor exemplare cabaline pentru expoziții sau curse în Parcul Marghiloman”, se arată în proiectul de hotărâre.

Și spațiul din jurul clădirilor va fi aranjat în concordanță cu aspectul obiectivelor, urmând să se amenajeze dale de piatră, alei pietruite sau de pământ, precum și gazon pe restul suprafeței, pentru a se integra în aspectul general al Parcului Marghiloman. Reabilitarea clădirilor se va face ținând cont de un element foarte important, acela al conservării aspectului original, care va fi reprodus pe baza fotografiilor din trecut ale monumentelor istorice, dar și a observațiilor in situ, de la fața locului, astfel încât constructorii să poată recrea aspectul inițial.

„Se va reface, pe baza documentelor fotografice și a observațiilor in situ, acoperișul casei de oaspeți, cu realizarea unei mansarde, care să completeze spațiile necesare funcțiunii: cazare oaspeți. Se vor reface integral, pe aceleași baze documentare menționate, toate ornamentele fațadelor și învelitoarea (cu ornamentica ei), cu materialele originale. La exterior și interior, acolo unde nu mai pot fi recunoscute materialele de finisaj originale, se va lua drept sursă de informare/inspirație Vila Albatros și modul ei de restaurare recentă”, mai precizau reprezentanții Primăriei, într-un proiect anterior.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker