Educație

Competiție europeană de proiecte pentru un viitor sustenabil,  lansată de Colegiul Economic

Elevii Colegiului Economic au fost provocați de profesorii lor să privească viitorul altfel decât s-a făcut până acum în școli, având în vedere că aproape toate companiile iau în serios sustenabilitatea, iar cei care nu fac sau nu vor face în cel mai scurt timp acest lucru îşi vor risca viitorul afacerii. Oamenii din business se aşteaptă să existe legi mult mai stricte în acest sens, iar multe dintre companii investesc de pe acum timp şi resurse în zona sustenabilităţii pentru a fi mult mai câştigate într-un viitor foarte apropiat. Pentru acest viitor sunt pregătiți elevii Colegiului Economic.

Cum s-a făcut acest lucru? Implicându-i în proiectul „Mama, i want to be green!”, un proiect orientat spre o dezvoltare durabilă, spre o tranziție verde. „Viitorul sustenabil este o preocupare a școlii noastre, în spiritul dezvoltării unor atitudini și comportamente sociale orientate spre o dezvoltare durabilă, spre o tranziție verde. Pornind de la realitatea în care lumea se confruntă cu provocări uriașe, am conștientizat importanța economiei circulare, această nouă paradigmă care <are tot ce trebuie pentru a deveni un catalizator pentru binele comun>”, transmite directoarea unității de învățământ, Geta Burducea.

În cadrul acestui proiect, cadrele didactice s-au străduit să trezească interesul elevilor pentru o dezvoltare sustenabilă, să-i dirijeze către explorarea potențialului unei afaceri sustenabile, să-i conștientizeze cu privire la importanța mediului, ca element esențial al vieții noastre, și, nu în ultimul rând, să îi facă să își descopere creativitatea și abilitățile antreprenoriale pe trei paliere: idei de afaceri sustenabile (prezentări în limba română), idei de afaceri sustenabile (prezentări în limba engleză) și idei de afaceri sustenabile (prezentări în limba engleză cu participare indirectă). Și pentru că acet liceu se află conectat la comunitatea europeană cu multe dintre priectele sale și acest proiect s-a bucurat de o participare internațională.

Prima ediție  acestui concurs s-a bucurat de o participare internațională, dovedindu-se un real succes, motiv pentru care se dorește crearea unei tradiții în această direcție a educației în cadrul colegiului buzoian. „Încurajați fiind de aceste rezultate și conștienți de necesitatea continuării demersurilor noastre de educare a tinerilor spre utilizarea durabilă a resurselor, vom păstra tradiția organizării acestui concurs spre care sperăm să se îndrepte cât mai mulți elevi”, spune directoarea Colegiului Economic, Geta Burducea.

Care au fost etapele de desfășurare a competiției

Secțiunea 1 a fost despre „Idei de afaceri sustenabile (limba română)”. La această secțiune au participat zece echipe. Performanța elevilor a fost răsplătită prin mai multe premii.

  • Premiul I, pentru „Green life”, a fost acordat echipei formate din elevii Alecsandra Grozavu, Alina Lungu și Marius  Dumitrașcu (Colegiul Economic Buzău).
  • Premiul II a fost atribuit, pentru „Agrofruct”, echipei formate din Mirela Fogor, Denisa Ene și Andrei Costache (Liceul Agricol „Dr. C. Angelescu” Buzău).
  • Premiul III a fost atribuit, pentru „New Era”, echipei formate din Denisa Stan și Iulia Ciolacu (Colegiul Economic Buzău).
  • A fost acordată și o mențiune, pentru proiectul „Fun catering”.

Secțiunea 2 a fost despre  „Idei de afaceri sustenabile (limba engleză)” și a beneficiat de participarea a 18 echipe, care au obținut următoarele premii:

  • Premiul I: „New life for old patrimony”, pentru echipa formată din Karina Grigore și Munteanu Cătălin.
  • Premiul II a fost acordat pentru proiectul „Water filters”, realizat de Ștefan Ciocan și Teodor Racovițeanu.
  • Premiul III Amada Group-Bălan Ionuț, pentru „Back to basic”, realizat de echipa formată din Andrei Popa Mladin și Theodor Lupu
  • Mențiune din partea „Ecofarm” elevei Ștefania Cotigă.

Secțiunea 3 a fost depre „Idei de afaceri sustenabile (limba engleză, participare indirectă). Aici s-au înscris și au participat cu proiecte 14 echipe din Grecia, Portugalia, Polonia, Spania și România.

  • Locul I a fost acordat proiectului „Sustainable business concept”, realizat de Ionuț Merlă din România
  • Locul II: Green Kokla – Grecia
  • Locul III: NDGI – Grecia.
  • Mențiuni au fost acordate la această secțiune pentru proiectele „Our Green Company 2” – Grecia și „Ecocows” – Portugalia.

Din jurii au făcut parte: prof. Urania Sklika (Grecia), prof. Christina Grousouzakou (Grecia), Anca Fotin (Primăria Buzău), Anca Niculescu (Fundația Comunitară Buzău), Felicia Vîjdea (Europe Direct Buzău), Irina Țîrdea (Asociația Ținutul Buzăului), prof. Diana Stancu, Cătălina Ilie, Vali Măriuca Budău (Colegiul Economic Buzău).

 

 

 

 

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker