luni, 01 iunie 2020

Cât costă reparațiile în regim de urgență la viaductul Giurca

Șoferii care tranzitează județul Buzău pe Drumul Național 10 trebuie să se înarmeze cu multă răbdare

Șoferii care tranzitează județul Buzău pe drumul național 10 trebuie să se înarmeze cu multă răbdare din cauza lucrărilor care se desfășoară în apropierea viaductului Teherău, iar, în curând, și viaductul Giurca va intra în reparații. Luna trecută, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a scos la licitație prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri București serviciile de proiectare și execuția lu­crărilor de reparație a suprastructurii viaductului, iar termenul de depunere a ofertelor a fost 1 iulie, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. Valoarea estimată a lucrărilor este de 5.273.030,70 lei, fără TVA, ceea ce înseamnă aproximativ 1,5 milioane de euro. Potrivit proiectului propus, se va turna o placă de suprabetonare de minim 15 cm peste suprastructura existentă, se va reface partea carosabilă de 7,80 m cu două trotuare pie­tonale de minim 1 m, hidroizolație performantă și vor fi montate parapete direc­ționale și pietonale noi.

Viaductul Giurca, situat pe DN 10, în zona Siriu, a început să se deterioreze vizibil, în structura situată la zeci de metri deasupra solului apărând o gaură prin care se vede prăpastia. Autoritățile au instituit restricție de viteză și de tonaj, însă șoferii camioanelor au circulat ne­de­ranjați luni de zile. În timp, groapa care a apărut acum un an la ultimul viaduct din zona barajului Siriu, pe sensul de mers dinspre Covasna spre Buzău, s-a mărit încât în ea încăpea o roată de camion. Prin spărtură se putea vedea hăul de sub șosea. În urmă cu aproape o lună, prefectul Carmen Ichim a avut o întâlnire de lucru pe DN 10, în zona viaductului Giurca și la km 86+300, cu directorul Direcției Mentenanță Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul CNAIR, Florea Das­călu, reprezentanți ai SDN Buzău, IPJ Buzău, ISU Buzău, pentru verificarea stadiului lucrărilor de reparații demarate în cele două puncte.

După inspecția la viaductul Giurca, prefectul Carmen Ichim a convocat o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău în cadrul căreia s-a hotărât demararea lucrărilor de reparații defi­nitive în regim de urgență la acest obiectiv. În prima fază, cea mai mare dintre găuri a fost acoperită cu o placă din oțel de către angajații Secției Drumuri Naționale.

Pe durata execuției lucrărilor, pentru siguranța viaductului și a participanților la trafic, urmează să se mențină restricția de 3,5 tone, iar circulația rutieră se va desfășura alternativ, pe o singură bandă de mers redusă la 2 m.

Viaductul Giurca, situat pe DN 10, în zona Siriu, este lung de aproximativ 280 metri și are o înălțime a pilonilor de 46 de metri. Lucrările de reparație la viaduct se anunță un proces de durată, timp în care este esențial ca șoferii să circule cu mare atenție mai ales la intrarea/ ieșirea de pe viaduct dinspre și spre Siriu unde își pot testa îndemânarea.

loading...
error: Content is protected !!