Cultură

Competiția de film de la Buzău aduce premiere absolute în România

Miercuri, ora 18.00, la Teatrul „George Ciprian” va avea loc deschiderea oficială  a Festivalului, și totodată a competiției de film, BUZZ IFF 2022 din cadrul Buzău International Arts Festival. În deschidere, buzoienilor li s-a pregătit filmul românesc „Balaur”, un film nou care a intrat în competiția BUZZ IFF; mai mult, cei prezenți în sală se vor întâlni la final și cu regizorul peliculei, Octav Chelaru, și cu o parte din echipa filmului.

De altfel, aceasta nu este singura întâlnire a buzoienilor cu actorii filmelor care vor rula la Teatrul „George Ciprian” în această săptămână. A doua zi, joi, 15 septembrie, va fi prezent la întâlnirea cu publicul, după proiecția „Plan A”, regizorul Yoav Paz, care vine din Israel cu un film foarte apreciat peste tot în lume, care a intrat  în competiția de la Buzău. De asemenea, alături de organizatorii festivalului va mai fi și Ligia Ciornei cu „Anul pierdut 1986”, care vine în fața publicului cu acest film interesant.

Festivalul se va închide cu un film foarte nou „Dirijorul tăcerilor”, regizat de Ovidiu Georgescu, un film cu o distribuție impresionantă: Vlad Zamfirescu, Adrian Titieni, Maia Morgenstern și Andrei Aradits.

Michele Placido

Sâmbătă, pe 17 septembrie, buzoienii se vor întâlni cu actorul și regizorul italian Michele Placido, cunoscut publicului român pentru rolul comisarului Cattani din serialul de televiziune „Caracatița”; este o întâlnire unică organizată de organizatorii Buzău International Arts Festival. „Publicul îl va putea întâlni și să-i pună întrebări la Teatrul «George  Ciprian», la ora 14.00, după proiecția filmului «Isolation», film regizat în pandemie de Michele Placido și de încă patru regizori europeni. Este un documentar despre cum a afectat pandemia viața acestor cinci regizori din Europa”, spune Mihaela Constantinescu, organizatoarea festivalului.

Prin urmare, și anul acesta festivalul de film BUZZ  IFF prezintă filme foarte bune, de la documentare, filme de ficțiune până la comedii și drame, film românesc, dar și o serie de premiere absolute în România, cum ar fi „Cassamortari” – film italian care se poate vedea doar în acest festival BUZZ IFF – și „Vecini”, alături de toate filmele din secțiunea scurt metraj care sunt premiere absolute în România.

Mihaela Constantinescu

Festivalul are și film despre natură. Dacă anul trecut a fost prezentat în festival, în afara concursului, documentarul „România sălbatică”, anul acesta festivalul are, de asemenea, un documentar despre natură, care face parte, de această dată, din competiție. Este vorba despre un documentar despre Delta din București, „Delta Văcărești”, și care este recomandat buzoienilor de către organizatorii festivalului. „Este un documentar foarte interesant, pe care îl recomand. Un documentar realizat de Eva Pervolici despre  Delta Văcărești, care sperăm noi că o să atragă publicul”, spune Mihaela Constantinescu.

Organizatorii îi invită pe buzoieni la film, pentru că în festival sunt pelicule pe care nu vor mai avea ocazia să le vadă, cu intrare liberă și programate după-amiaza, astfel încât buzoienii să-și facă programul săptămâna aceasta în funcție de Festivalul BUZZ IFF.

Patru secțiuni competiționale

„La fel ca în fiecare an, sunt patru secțiuni competiționale: lung metraj de ficțiune, lung metraj documentar, scurt metraj și scurt metraj studențesc. Fiecare secțiune cu filmele ei. Foarte multe sunt premiere în România și foarte multe vor rămâne ca unică vizionare în România, pentru că nu sunt distribuite. Vom avea și mulți invitați.

În competiție, ca la fiecare ediție, de altfel, au fost peste 3.000 de filme înscrise, dar ele au rămas șase la competiția de lung metraj, la documentar trei filme și cele mai multe sunt scurt metraj și scurt metraj studențesc. Avem din foarte multe țări din Portugalia, Spania, Franța, Elveția, Danemarca, Italia, Cehia etc.”, spune  Mihaela Constantinescu, organizatoarea festivalului.

Toate filmele pot fi vizionate la sala Teatrului „George Ciprian” și la amfiteatrul din interiorul Muzeului Județean Buzău, care sunt partenerii Festivalului și, în special pentru secțiunea de competiție. Filmele sunt proiectate în interior, cu acces liber, începând cu ora 15.00 și se desfășoară până seara.

Juriul este ca și la edițiile precedente, unul internațional. „Ca în fiecare an, festivalul are componentă internațională. Sunt două jurii, unul pentru lung metraj – care este alcătuit din Izabela Bulo, agent în Italia și agentul unor actori faimoși precum Franco Nero sau John Turturro, regizorul grec Dimitris Koutsiabasakos, și  Olimpia Melinte, actriță din România foarte cunoscută. Juriul pentru filmul de scurt metraj și pentru cel studențesc este alcătuit din George Kalomenopoulos – producător în Grecia, Mihai Dragolea – regizor și director de imagine, Alex Pințică – regizor și monteur și Daniel Mitulescu, producător foarte cunoscut și el”, mai spune Mihaela Constantinescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker