Administrație

Compania de Apă, investiție de 300 milioane de euro cu fonduri europene pentru rețelele de apă și canalizare

Consiliul Local a dat astăzi, într-o ședință convocată de îndată, undă verde Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Buzău în perioada 2014-2020. În valoare de 292 milioane de euro, proiectul prevede investiții în 23 de unități administrativ-teritoriale (UAT): alimentare cu apă în 42 de localități din 19 UAT și canalizare menajeră, 58 de localități din 16 UAT. Implementarea proiectului conduce la o creștere a gradului de deservire cu apă a populației de la 91% la 96% și la o creștere a gradului de colectare a apelor uzate de la 66% la 87% în aria finală de operare. Principalii indicatori fizici preliminari ai proiectului sunt: 350 km de rețele de apă și stații de pompare ­afe­rente, 57 de foraje noi; 16 stații de tratare/clorinare a apei potabile, 24 de rezervoare de înmagazinare a apei potabile, peste 620 km de rețele de canalizare și stații de pompare aferente, trei stații de epurare noi și patru stații de epurare reabilitate, două dispecerate regionale pentru apă potabilă și pentru canalizare/ epurare.

Despre importanța proiec­tului a vorbit, la finalul ședinței, directorul Companiei de Apă, Simona Săvulescu, care a explicat și urgența convocării consilierilor locali într-o ședință de îndată: ,,Ședința de astăzi este etapa care încununează o muncă de foarte mult timp, de circa patru ani de zile; acest ultim an, despre care pot vorbi concret, a însemnat, cel puțin pentru mine ca și director general, nenu­mărate analize împreună cu autoritatea de management a Programului Operațional Infrastructură Mare. Doar în cursul acestui an au fost trei revizii – deci vă puteți da seama că a fost o muncă intensă -, și, pentru că proiectul Buzăului ajunsese deja la un grad ridicat de maturitate și autoritatea de management  a considerat că este pregătit pentru a fi trimis la Comisia Europeană, în ultima perioadă lucrurile au evoluat cu viteză foarte mare, și pentru că a existat și o serie de intervenții de sprijin – din partea domnului primar și a domnului Ciolacu – ca lucrurile să se urnească, acestea s-au derulat cu o viteză foarte mare în ultima vreme. La începutul săptă­mânii trecute, am fost informați că în data de 3 octombrie urmează să se semne­ze contractul de finanțare pentru Buzău”, a spus Săvulescu.

Ea a explicat și ce beneficii vor avea cetățenii municipiului Buzău de pe urma implementării acestui proiect: ,,Proiectul mare al Buzăului, care privește întreaga arie de operare, se ridică la o valoare de 292 milioane euro; doar pentru investițiile în municipiul Buzău este alocată o sumă de 75 milioane euro, din care cofinanțarea pe care trebuie să o asigure municipalitatea este de 1,4 milioane de euro, sumă împărțită pe patru ani. Este o investiție pe care nu ar fi putut să o facă operatorul Compania de Apă și nici Primăria. Se fac investiții atât pe apă, cât și pe canalizare, înlocuiri de rețele, reconfigurări de rețele; practic, se vor rezolva acele necorelări de secțiuni pe care le-am văzut fiecare dintre noi prin ceea ce se întâmplă la ploile abundente, la care rețeaua nu era capabilă să preia cantitățile respective. De asemenea, se vor realiza alimentări cu apă în zone din municipiul Buzău care în acest moment nu sunt alimentate cu apă, dar și înlocuirea tuturor conductelor de azociment și din oțel care au mai rămas în afara proiectului care se desfășoară în acest moment pe 20 de străzi din municipiu. În acest moment, inundațiile – să le spunem așa -, prezența nedorită a apei pe străzile din municipiu, este generată de două componente: de faptul că a lipsit o mentenanță a rețelei de canalizare, mentenanță preventivă, pe de o parte, iar pe de altă parte, cum avem situația de pe Frăsinet, de exemplu, a fost realizată investiția în amonte, adică nu a început investiția de la stația de epurare către oraș, s-a mărit capacitatea de preluare în amonte a apelor uzate și pluviale și s-a creat efectul de pâlnie, pentru că te duci cu o conductă de un metru și jumătate într-una de 300 sau 400 milimetri; iar când plouă mult, toată această apă iese”, a precizat directorul Companiei de Apă, Simona Săvulescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker