Actualitate

Comerțul cu petarde, scăpat de sub control în pofida verificărilor autorităților

În perioada sărbătorilor, șapte copii și adulți au fost răniți-, unii ușor, alții grav-, de petarde folosite necorespunzător. Spre ­exe­mplu, un copil de 5 ani, din Vernești, a fost mutilat în urma exploziei unei petarde în urma neglijenței părinților lui. Alții doi copii, tot din Vernești, au avut noroc și s-au ales doar cu răni ușoare. În noaptea de Revelion, alte patru persoane au ajuns la spital în urma manevrării cu neglijență a artificiilor sau petardelor. Cazuri asemă­nătoare au fost și în alte județe, numărul persoa­nelor care au suferit vătămări corporale în noaptea dintre ani depășind 80.

Și asta în pofida măsurilor de prevenție și a controalelor făcute de autorități.

Doar la Buzău, peste 1.100 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de peste 67.000 de lei, au fost indisponibilizate, 20 de infracțiuni au fost constatate și 36 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate de polițiști, în cadrul acțiunii naționale ,,Foc de Artificii”.

Poliția Română a desfășurat, în perioada 18 noiembrie 2019 – 6 ianua­rie 2020,  acțiunea națională ,,Foc de Artificii”, pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice și juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă.

Polițiștii au efectuat verificări la 30 de persoane fizice și juridice autorizate și au efectuat 22 de acțiuni și controale în complexe, piețe și alte obiective.

Pe perioada desfășurării activităților au fost identificate 43 de persoane fizice și juridice neautorizate să desfășoare activități cu articole pirotehnice, fiind constatate 20 de infracțiuni și aplicate 36 de sancțiuni contravenționale, în ­va­loare de peste 16.000 de lei.

De asemenea, au indisponibilizate, în vederea confiscării peste 1.100 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2,P1 și T1, în valoare de peste 67.000 de lei și a fost retrasă autorizația de funcționare pentru unul din punctele de lucru ale unei societăți comerciale autorizate.

Din cauza nerespectării legislației privind articolele pirotehnice, șapte persoane au suferit vătămări, șase ușoare și unul grave.

Reamintim că orice operațiune cu articole piro­tehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.

Comercializarea către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege a articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

În contextul apariției pe piața românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea lor fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau alte categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic.

În fapt, aceste articole pirotehnice anterior erau încadrate în categoriile de risc F2 și F3, fiind destinate uzului profesional datorită periculozității deosebite, iar ulterior au fost certificate pentru introducere pe piață pe baza scopului declarat (combaterea atacului animalelor sălbatice).

La data de 28 decembrie 2019, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și cei ai Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Buzău, cu sprijinul luptătorilor SAS, au pus în executare cinci mandate de percheziție domiciliară și au efectuat două controale la punctele de lucru ale unei societăți comerciale din Buzău.

Au fost depistate și ridicate 559 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile F1 și F2 sau neetichetate, în valoare de aprovizionare de 31.840 de lei. Obiectele în cauză au fost identificate în afara spațiilor de depozitare autorizate, respectiv în locuințele sau autovehiculele persoanelor perche­ziționate, fără documente de proveniență sau din categorii ce nu pot fi comercializate către publicul larg.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiune cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker