Economic

Combaterea buruienilor din gazon: 4 trucuri testate

Verdele naturii ne relaxează și ne înfrumusețează curțile, mai ales când ia forma unui gazon îngrijit și crescut frumos. Orice persoană care are gazon în curte știe că acesta necesită atenție și efort pentru a fi în cea mai bună formă. Îngrășarea și afânarea pămantului, apoi plantarea reprezintă primii pași spre o peluza superbă, dar nu sunt de ajuns. Tunsul și udatul sunt activități care se fac regulat, la fel ca eliminarea buruienilor. Plantele nedorite care răsar și cresc amenințător printre delicatele fire de iarba sunt coșmarul oricărui pasionat de gazon. Lupta cu ele se poate dovedi un adevărat test de anduranță, dar, dacă știi câteva trucuri eficiente, le poți combate cu succes.

1. Lasă semințele de buruieni să doarmă

Fiecare centimetru pătrat din grădina ta conține semințe de buruieni, însă doar cele aflate în stratul superior primesc destulă lumină pentru a germina. Săpatul s-au răscolitul pământului aduce semințele la lumină, moment în care ele încep să invadeze gazonul, asemenea unor furnici deranjate. Sapă pământul de sub gazon doar când este neapărat nevoie și acoperă imediat locul cu plante moarte sau compost. Poți reduce deranjarea solului folosind un cuțit cu lama subțire atunci când scoți păpădii și alte plante care îți invadează gazonul. Nu smulge buruienile, pentru că vei răspândi o grămadă de semințe în jur. 

2. Plivește când condițiile sunt propice

Buruienile se elimină întotdeauna când pământul este destul de moale, dar nu îmbibat de apă, pentru că mișcarea poate antrena bucăți mari de gazon. Așteaptă ca apa să se scurgă puțin, echipează-te cu mănuși, încălțăminte de grădină, un coș și suprafață pentru sprijinirea genunchilor și treci la treabă. Nu uita să folosești cuțite subțiri de plivit, așa cum te-am sfătuit mai sus. În condiții de uscăciune, scoate buruienile doar dacă au crescut prea mult. Taie-le imediat sub nivelul solului și vor muri. Totuși, gazonul trebuie udat des, mai ales în perioada verii. 

3. Utilizează substanțe disponibile în locuință

Oțetul alb cu aciditate de cel puțin 5% este un erbicid natural eficient, mai ales pentru frunze și tulpini. Ai grijă însă, ucide și iarba, așa că aplică-l doar peste buruieni. Un alt mod de a ucide plantele nedorite este stropirea cu apă fiartă. Apa este prietenoasă cu mediul și ucide celulele plantei, dar este dificil să o aplici exact peste buruiană, fară să stropești și iarba din jur. Dacă te hotărăști să folosești această metodă, ai grijă să nu te opărești. Deși pare un accident absurd, se întâmplă mai des decât crezi.

4. Folosește erbicidele potrivite

Folosirea de erbicide reprezintă cea mai redutabilă tactică în lupta cu buruienile, însă trebuie să le folosești conform cu specificul lor. Erbicidele totale sunt potrivite pentru suprafețele neîngrijite, năpădite de buruieni, care trebuie pregătite pentru sezonul următor. Acest tip de erbicide nu se folosesc pe gazon deja cultivat, pentru că omoară orice specie, inclusiv iarba. Erbicidele selective reprezintă alegerea potrivită pentru gazonul deja plantat. Acestea combat doar buruienile și lasă iarba să trăiască. În funcție de stadiul de dezvoltare a gazonului, erbicidele pot fi: 

  • Preemergente
  • Postemergente. 

Erbicidele preemergente se utilizează în perioadele de germinare a ierbii, când solul are o temperatură medie și permite un drenaj adecvat, adică primăvara și toamna. Erbicidele preemergente se găsesc sub formă lichidă sau de granule, acestea din urmă necesitând udarea solului înainte de aplicare. Erbicidele postemergente se folosesc în stadiul incipient de dezvoltare al buruienilor, când acestea au 2-4 frunze. Dacă aștepți prea mult, vor deveni dificil de îndepărtat.

Buruienile îți pot năpădi gazonul pe tot parcursul sezonului vegetal, de aceea trebuie să le combați înainte de începerea acestuia și de fiecare dată când observi că plantele invadatoare răsar. Folosește trucurile testate de noi și vei avea un gazon sănătos și încântător.

 

  

Articole similare

error: Continut protejat!!