Sebastian Cucoş, şef al Jandarmeriei Române în 10 august 2018, când jandarmii – transformaţi în gardă pretoriană a lui Liviu Dragnea şi a  acoliţilor acestuia -, s-au dedat la violenţe inimaginabile la dispersarea manifestanţilor, intervenţie care s-a lăsat cu rănirea a sute de persoane, a ajuns simplu ofiţer la Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Buzău, după ce a fost demis de la conducerea Jandarmeriei Municipiului Bucureşti.

Pe 15 august 2018, lui Cucoş i-a expirat interimatul la conducerea Jandarmeriei Române, iar în 23 august a fost împuternicit în funcţia de prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei, “pentru asigurarea unei continuităţi la comanda instituţiei”, după cum motiva atunci Ministerul Afacerilor Interne. A fost, practic,  o rocadă cu o altă figură tristă a violenţelor din 10 august, în locul lui Cucoş fiind numit Cătălin Sindile, iar primul a preluat postul celui de-al doilea, de prim-adjunct al şefului Jandarmeriei.

În 14 august, la patru zile de la violenţele de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, Sebastian Cucoş – comandant al Jandarmeriei Române timp de un an – a susţinut o declaraţie de presă în care a dat asigurări că “jandarmii şi-au făcut datoria” şi că “îşi merită respectul”. A fost prima apariţie publică a lui Cucoş după reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Victoriei. Înconjurat de icoane, Sebastian Cucoş i-a îndemnat atunci pe români să nu uite cine îi salvează de la inundaţii şi din troiene şi a făcut apel la calm. El a plecat fără a răspunde vreunei întrebări a jurnaliştilor. 

În 21 septembrie 2018, Sebastian Cucoş a fost pus sub acuzare de către pro­curori pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, alături de Cătălin Sindile, dar şi alături de şeful Jandarmeriei Bucureşti, maiorul Laurenţiu Cazan, precum şi alături de comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne.

În august 2019, Sebastian Cucoş a revenit pe postul de director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, post ocupat în perioada iunie 2016 – august 2017, când a fost împuternicit inspector ge­ne­ral al Jandarmeriei Române.

Cine vine pe postul liber de la Jandarmeria Capitalei

Conform “Naţional”, este iminentă împuternicirea co­lonelului Marius Velicu în locul lui Cucoş la conducerea Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti. Este vorba despre cel cunoscut nu doar în toată Jandarmeria, dar în chiar tot sistemul, pentru celebrul ordin dat subordonaţilor “Luaţi site-ul de cultură şi băgaţi-l în dubă” atunci când nişte jurnalişti prezenţi pe 10 august 2018 în Piaţa Victoriei s-au legitimat, făcând precizarea că sunt de la un site de cultură şi de aceea probabil nu a auzit de el colonelul Velicu.

Dincolo de acest episod neplăcut şi intens mediatizat, Velicu s-ar putea totuşi să aibă  probleme cu obţinerea avizului necesar noii funcţii. “Astfel că bine ar face ministrul Marcel Vela să verifice (…) de ce i se spune lui Velicu <colonelul datorie>. Mai ales de către subalternii şi colegii care acum deja se tem să nu meargă direct pe <daune totale> cu împrumuturile pe persoană fizică, mai ales că Velicu va ajunge şeful cel mare…”, scrie “Naţional”.

 

DISTRIBUIȚI
loading...