Educație

Colegiul Național „Mihai Eminescu” Buzău, parteneriat cu universități din țară

Colegiul Național „M. Eminescu” a avut un invitat special la Cercul pedagogic al profesorilor de biologie, pe care l-a organizat la finele săptămânii trecute. Este vorba despre conferențiar dr. Naela Costică, din cadrul Facultății de Biologie din Iași, care a vorbit despre parteneriatele educaționale în predarea-învățarea-evaluarea disciplinelor biologice, oferind câteva repere teoretice în acest sens. Prezența sa la Buzău vine în contextul în care partea teoretică prezentată în fața cadrelor didactice de biologie din județul Buzău de conf. dr. Naela Costică –  fost prodecan al Facultății de Biologie -, se completează și cu o parte aplicativă, respectiv parteneriatul semnat între Colegiul Național „Mihai Eminescu” și instituția universitară din Iași .

„Am încheiat contract de parteneriat, semnat de ambele părți și verificat de Biroul Juridic, care presupune aceste activități bilaterale, mai ales de promovare. Originea parteneriatului este relația interpersonală dintre mine și doamna Voicu (Camelia Voicu, directorul Colegiului, n.r.). Ne-am gândit împreună să dezvoltăm parteneriatul pe zona Biologiei, în ideea ca elevii dumneaei să cunoască facultatea noastră și, în același timp, eu venind astăzi aici să transmit informații colegilor profesori despre oferta Facultății de Biologie din Iași în ceea ce privește programele de studii pentru domeniile Biologie și Știința mediului și oferta pentru școlile de vară la care așteptăm elevii din liceele eligibile din toate județele țării”, a spus conf. dr. Naela Costică.

În baza acestui parteneriat, liceeni de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” au luat deja contact cu ceea ce se petrece la Facultatea de Biologie din Iași în cadrul unei vizite, care a fost prezentată cadrelor didactice participante la Cercul pedagogic de către eleva Ioana Vînătoru. Ea a  oferit  explicații unor imagini realizate cu ocazia activităților la care au participat eminescieni, din diferite clase, în vizitele la Facultatea de Biologie din Iași, dar și la Facultatea de Agronomie și Facultatea de Biologie din Capitală, cu care, de asemenea, instituția buzoiană de învățământ a încheiat parteneriate. La rândul său, directoarea Colegiului Național „Mihai Eminescu” a explicat etapele care stau în spatele unui proiect în care elevii beneficiază de experiențe universitare, iau contact cu atmosfera de lucru din universități pe parcursul liceului, dar și beneficiile majore ale copiilor în urma unor astfel de activități în afara sălilor de clasă din liceu.

Camelia Voicu

Astfel, Camelia Voicu a amintit de  rolurile instituțiilor implicate în proiect, emoțiile, deplasarea, instalarea copiilor, care întotdeauna sunt spontani. „Există emoții, dar de fiecare dată am venit cu copii fericiți acasă. Atât de încântați și de motivați, de fiecare dată”, a spus aceasta, atât în calitate de profesor de biologie, cât și de director al C.N. „Mihai Eminescu”. Cadrul didactic buzoian a prezentat, astfel,  proiectul educațional „Și eu voi fi student!”, pe care Colegiul Național „Mihai Eminescu” îl desfășoară și pentru care a încheiat parteneriate, și a găsit sprijin chiar în rândul unor foști absolvenți care au dorit să le vorbească eminescienilor despre viața de student, așa cum s-a întâmplat cu ocazia Zilei Porților Deschise, când l-a avut alături pe studentul la medicină Răzvan Șeicaru. „Considerăm că elevilor trebuie să le asigurăm experiențe de viață și că trebuie să cunoască nemijlocit anumite realități, să aleagă instituția de învățământ superior în cunoștință de cauză, să  facem o punte  între generații” , a spus doamna director, Camelia Voicu.

Cadrul didactic universitar spune că pentru reușita activității s-au făcut unele pregătiri pentru ca elevii să poată vedea și afla cât mai multe. „Înainte de a veni doamna directoare Voicu cu elevii, am stabilit detalii de desfășurare a acestei vizite cu colegii din facultate și am stabilit laboratoarele în care vor putea intra, am stabilit care dintre colegi vor putea ține activități. Elevii au avut ocazia să vadă baza materială, să examineze unele preparate la microscop; au fost impresionați de partea de genetică, genetică moleculară, pentru că întotdeauna partea de genetică place elevilor, fiind mai  spectaculoasă, în epoca actuală, care este  a științelor moleculare, a biologiei moleculare, a geneticii. În același timp, odată cu venirea lor la Facultatea de Biologie, le-am făcut posibilă și o vizită la Facultatea de Chimie. Nu era prinsă în program, dar cunoscând colegi de acolo, am vorbit cu ei și au avut șansa să se întâlnească cu decanul și prodecanul Facultății”, relatează cadrul didactic universitar câteva din demersurile făcute în baza parteneriatului liceului buzoian cu instituția universitară din Iași.

Un parteneriat cât o medalie olimpică

Întâlnirea de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a cadrelor didactice de biologie și chimie din Buzău cu profesorul  universitar din Iași a fost cadrul propice pentru realizarea unui nou parteneriat care ar putea aduce o medalie olimpică României. Este vorba despre un parteneriat între Colegiul  Național „B.P. Hasdeu”, Centrul Județean de Excelență Buzău – condus de profesorul Cătălin Mihălcescu -,  și Facultatea de Biologie din Iași pentru pregătirea practică a elevului David Andrei Vlad în vederea participării acestuia la Olimpiada Internațională, unde patru din cele șase probe vor fi practice.

David Andrei Vlad

Prezent la întâlnire, profesorul de biologie Cătălin Mihălcescu de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” a făcut lobby pe lângă conf. dr. Naela Costică, pentru elevul său din clasa a X-a, pe care îl coordonează, David Andrei Vlad, selecționat în lotul restrâns, care va reprezenta România la Olimpiada Internațională ce va avea loc în Armenia, de a se pregăti pentru partea practică a concursului la Facultatea de Biologie din Iași, Buzăul neavând un centru universitar. Profesorul Cătălin Mihălcescu a povestit că David Andrei Vlad are o listă cu teme pentru proba practică și că „și-a subliniat acele teme pe care consideră el că ar putea să le facă într-un centru universitar, măcar o parte. El se pregătește în limba engleză. Învață din  <Campbell Biology>, pentru concursul care va avea loc în Armenia, la jumătatea lunii iulie”. Cadrul universitar a acceptat această propunere pe care a prezentat-o mai departe conducerii Facultății.

David Andrei Vlad, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” Buzău, s-a calificat în lotul național restrâns de biologie. El a participat în această primăvară la patru olimpiade și de la toate s-a întors cu premii. Anunțul privind performanța calificării sale  în lotul olimpic restrâns a fost făcut de doamna director a Colegiului „B.P. Hasdeu”, Virginia Mândruță Tănăsescu, în cadrul festivității de absolvire a promoției 2022, unde a fost un adevărat regal în ceea ce privește elevii premiați pentru calitățile, abilitățile și performanțele lor.

Pe lângă aceste demersuri legate de pregătirea practică, în laboratoarele Facultății din Iași,  profesorul coordonator Cătălin Mihălcescu, oferă sprijinul și suportul său pentru o frumoasă  și memorabilă reușită.  „Performanța lui Andrei, calificarea la Olimpiada Internațională de Biologie, este una cu totul și cu totul specială. Un astfel de rezultat apare la câțiva ani sau chiar mai rar, dar el a realizat și mai mult, fiind totodată și în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Științele Pământului. Îi urez mult succes! Cu toții să-i ținem pumnii strânși pentru o medalie olimpică!!! Hai, Andrei!”,  transmite acesta.

Reamintim că, în această primăvară, în trei săptămâni, David Andrei Vlad a obținut următoarele rezultate: la Olimpiada Națională de Fizică, Bacău 2022, mențiune, medalie de argint – Societatea Română de Fizică, Olimpiada Națională de Chimie, Baia Mare 2022, mențiune – Ministerul Educației, Olimpiada Națională de Biologie, Cluj-Napoca 2022, premiul I și mențiune la Olimpiada Națională Științele Pământului.

Parteneriat pentru starea de bine

Nu în ultimul rând, trebuie să vorbim despre prezența la Cercul pedagogic al profesorilor de biologie  a elevilor de la Liceul de Arte „Margareta Sterian”, care au presărat intervențiile științifice cu momente artistice deosebite, de înaltă calitate. De asemenea, putem vorbi și în acest caz despre un exemplu de bună colaborare între liceele buzoiene și exemplu de parteneriat pe care îl realizează „Colegiul Național „Mihai Eminescu”.

Articole similare