Educație

Colegiul Economic, vizită în Polonia, în cadrul unui proiect care promovează turismul din perspectiva poveștilor spuse de persoanele de vârsta a treia

Municipalități din șase țări, inclusiv România, organizații nonguvernamentale, unități din învățământul profesional și tehnic, universități și o companie privată colaborează pentru a identifica metode de a pune în valoare resurse turistice relevante. Este vorba despre proiectul european „Innovative Tourism – Collecting Cultural HERITAGE Through Intergenerational Walks”, din care face parte și Colegiul Economic Buzău. Caracterul de noutate al acestui proiect constă în faptul că se dorește o activare a persoanelor de vârsta a treia care vor fi încurajate să împăr­tășească generațiilor mai tinere povești, legende, anecdote despre locuri și oameni.

În perioada 20-23 mai, buzoienii au luat parte la cea de-a doua întâlnire de proiect, ce a avut loc în Polonia.

Instituțiile partenere ale acestui proiect sunt: Danske Gymnastik og Idrætsforen, Vestjylland – Danemarca (coordonatorul proiectului), Ayuntamiento de Ceuti – Spania, HOP UBIQUITOUS SL – Spania, Gaziosmanpasa University – Turcia, Stowarzyszenie Szansa dla Aktywnych – Polonia, Grad Varazdin – Croația.

Biblioteca cu mai mulți cititori decât cărți

„Prima zi a întâlnirii a avut loc la Centrul Cultural al orașului Przygodzice, un exe­mplu de bune practici în ceea ce privește activități în grupuri intergeneraționale. Reuniunea a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat de primarul orașului, care a urat participanților mult success în derularea proiectului. Primarul a prezentat exemple de bună practică din comunitate și planuri de viitor. Am vizitat apoi Centrul Cutural, am urmărit workshopuri. Mica comunitate se poate lăuda cu:o nouă sală de spectacole foarte ­mo­dernă, o nouă școală, un număr de cinci biblioteci (la 12.000 locuitori), proiecte foarte interesante de promovare a obiectivelor turistice. O comunitate mică, dar foarte activă. Am vizitat una din ­bi­blioteci care se poate lăuda cu 16.000 de cărți, 1.800 cititori și un număr de 40.000 cărți împrumutate anual”, a declarat prof. Cătălina Poștovei.

Principalul scop al proiectului este acela de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor de vârsta a treia, seniorilor, de a le facilita legătura cu ge­nerațiile mai tinere și procesul de comunicare cu acestea. Dar, în același timp, se urmărește îmbunătățirea imaginii comunităților în sco­pul atragerii de turiști  și a creșterii capacității turistice, a dezvoltării micilor afaceri locale.

Vizită la castelul Goluchow

„A urmat o sesiune în care partenerii au prezentat rezultatele focus grupului ce a fost derulat în cele șase țări partenere. Au fost discutate punctele comune și deosebi­rile constatate. Ziua a continuat cu o sesiune de prezentări de exemple de bună practică din cele șase țări partenere. Multe exemple interesante cu privire la realizarea de acti­vități intergeneraționale au fost discutate și a fost realizată o bază solidă pentru conti­nuarea proiectului. A urmat o vizită cultural la castelul Goluchow și am urmărit pre­zentarea realizată de un vo­luntar senior”, mai declară prof. Cătălina Poștovei.

A doua zi a fost dedicată diverselor ateliere: modalități de a încuraja persoanele în vârstă să participe ca voluntari în plimbări culturale, recrutarea de voluntari seniori, cum pot fi motivate grupurile intergeneraționale pentru a deveni o parte activă a societății, dinamizarea grupurilor intergeneraționale. Au urmat două prezentări dedicate dezvoltării rezultatelor intelectuale: ,,Povestirile ne conectează”, realizată de reprezentanții Universității Gaziosmanpasa, și ,,CO CREW” aplicație web, realizată de HOP Ubiquitous SL.

Ultima parte a zilei a fost dedicată discuțiilor cu privire la managementul de proiect și raportul intermediar. Colegiul Economic Buzău a fost reprezentat la întâlnire de profesorii Cătălina Ileana Poștovei și Lucia Olteanu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker