Educație

Colegiul Economic, 20 de ani de implicare în proiecte internaționale

Contextul educativ și sanitar în care se desfășoară activitatea în anul școlar 2020-2021, ca urmare a evoluției pandemiei provocată de virusul SARS-CoV-2, influențează derularea proiectelor educaționale cu finanțare europeană. În acest cadru, evenimentul cu participare internațională „Împreună în Europa”, organizat în cadrul parteneriatului educațional dintre Inspectoratul Școlar Județean Buzău și Colegiul Economic Buzău, reprezintă o bună oportunitate de diseminare și de asigurare a vizibilității proiectelor europene derulate de instituțiile de învățământ.

La nivelul județului Buzău, în anul școlar 2020-2021, se află în derulare 67 de proiecte cu finanțare europeană, implementate de 30 unități de învățământ – 22 din mediul urban, o unitate de învățământ particular și opt unități din mediul rural – la care se adaugă proiectele derulate de mediul asociativ în parteneriat cu unitățile de învățământ.

Este vorba despre zece proiecte Erasmus+ KA 101 – Proiecte de mobilitate in domeniul educației școlare, nouă proiecte Erasmus+ KA 102 VET (un proiect derulat în consorțiu) – Proiecte de mobilitate în domeniul Învăţământ profesional şi tehnic, două proiecte Erasmus+ KA 116 VET derulat de Liceul Tehnic Buzău – Proiecte de mobilitate în domeniul Învăţământ profesional şi tehnic, trei proiecte Erasmus+ KA 201 – Proiecte de parteneriat strategic în domeniul educație şcolară, un proiect Erasmus+ KA 202 – Parteneriate strategice în domeniul formare profesională, un proiect Erasmus+ KA 204 – parteneriat strategic – domeniul educația adulților, 40 de proiecte Erasmus+ KA 229 – Parteneriate strategice în domeniul educație şcolară – proiecte de schimb interșcolar și un proiect SEE, derulat de Liceul Tehnic Buzău.

Erasmus+ își propune să contribuie la dezvoltarea competențelor și angajabilității (capacității de inserție profesională) prin oferirea unor oportunități de educație, formare și activități de tineret sau sport.

Erasmus+, considerat emblematic la nivel european, își va continua funcționarea în perioada 2021-2027 având o creștere majoră de buget: 28 de miliarde de Euro pentru cei șapte ani, față de 14.7 miliarde alocate în perioada anterioară, 2014-2020. Cea mai mare parte din buget (70%) se va îndrepta spre sprijinirea mobilității cu scopul învățării, în timp ce restul fondurilor vor fi alocate pentru proiecte de cooperare și activități care să ducă la dezvoltarea de politici în domeniile vizate de Erasmus+. Includerea, digitalizarea, sprijinul pentru European Green Deal și pentru mobilitatea tinerilor – inclusiv prin noua componentă, DiscoverEU – reprezintă caracteristicile principale pentru Erasmus+, în următorii șapte ani.

În 2020, în România s-au alocat peste 114 milioane de euro în programul Erasmus+. Au fost aprobate 1.381 de proiecte, din cele aproape 3.000 de cereri de finanțare depuse. Peste 64.000 de persoane au fost implicate direct în aceste proiecte.

Strategia de Dezvoltare a Inspectoratului Școlar Județean Buzău prin implementarea de proiecte cu finanțare europeană vizează identificarea demersurilor strategice pentru dezvoltarea capacității instituționale proprii, dar și a unităților de învățământ în domeniul accesării și implementării de proiecte inovative de educație, care să răspundă nevoilor comunităților școlare.

Încă din 1991, Colegiul Economic Buzău, Școală Europeană, derulează proiecte internaționale. Elevi și profesori, au fost implicați în cei 20 ani în nenumărate proiecte internaționale cu rezultate benefice pe plan personal, instituțional, comunitar.

Pentru a valoriza această experiență și pentru a asigura o diseminare cât mai bună a bunelor practici deprinse în 2018 a fost inițiat un proiect ambițios: „Împreună în Europa”.

Proiectul se adresează profesorilor care sunt invitați să participe la realizarea unei broșuri electronice cu exemple de bună practică din activitatea lor. Pentru elevi a fost inițiat un concurs cu trei categorii: fotografie, prezentări electronice, video. Partenerul principal cu care derulăm proiectul încă de la primii pași este Inspectoratul Școlar Județean Buzău.

În ultimii doi ani, datorită condițiilor generate de criza SARS- Covid, ne-am limitat doar la editarea broșurii electronice cu exemple de bună practică din experiențele Erasmus + ale colegilor noștri din țară și din străinătate și la o întâlnire on line care a avut loc în data de 10 mai 2021. Au participat profesori din România, Croația, Lituania. S-au împărtășit experiențe, au avut loc discuții, am învățat cu toții unii de la alții. Și astfel am sărbătorit Europa, această mare familie.

Suntem la a patra ediție și ne bucurăm că am crescut an de an. Dacă la prima ediție au participat 28 de profesori din România și Croația, anul acesta și-au adus contribuția la realizarea broșurii un număr de 62 de profesori și 3 elevi din România, Croația, Italia, Estonia, Polonia, Lituania.

Considerăm că demersul nostru este tot mai actual, în condițiile special în care ne este dat să profesăm dar și în perspectiva unui nou program Erasmus+ care se bucură de o tot mai mare încredere și apreciere pe plan European”, transmit reprezentanții Colegiului Economic.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker