Cultură

Ouă roșii „de Buzău”, realizate de meșterul popular Ildiko Fekete cu tehnica Muzeului Județean

Muzeul Județean Buzău a realizat, în aprilie, în preajma Sărbătorilor Pascale, mai multe ateliere menite să pună în valoare tradiția și obiceiurile locale. Este vorba despre ateliere de încondeiere a ouălor, o activitate cu caracter educativ, destinată în principal elevilor. Atelierele au avut loc la Muzeul de Etnografie „Casa Vergu Mănăilă”, sub coordonarea muzeografului Raluca Brașoveanu.

Atelierele au fost organizate de așa natură încât au constituit și un eveniment din categoria celor care invită vizitatorii să interacționeze cu ele. La momentul respectiv, interacțiunea a fost chiar dincolo de granițele țării, directorul Muzeului Județean, Daniel Costache, fiind, pe parcursul desfășurării ei, ghid pentru meșterul popular Ildiko Fekete, o invitată din Ungaria, care a solicitat participarea, prin Zoom. Ea a urmărit cu atenție toate etapele pe care le-au parcurs copiii împreună cu meșterii populari din zona Lopătari până au obținut produsele finale, adică ouăle încondeiate.

Rezultatul acelui atelier la care a participat și meșterul popular din Ungaria a fost prezentat de acesta sub forma unor fotografii cu ouă încondeiate cu motive de la Buzău. Fotografiile au fost postate de directorul Muzeului Județean, Costache Daniel, împreună cu comentariul autoarei. Din prezentare reiese că este vorba despre o colecție de ouă încondeiate cu motive de la Buzău, realizate după tehnica învățată la atelierul online la care a participat Ildiko, meșterul popular din Ungaria.  Alături de ouăle încondeiate cu motive de la Buzău sunt prezentate prin comparație, ouă încondeiate de comunitatea maghiară în Gyimes.

Fotografiile prezentând ouăle încondeiate cu motive de la Buzău sunt însoțite de comentariul artistului popular maghia: „În sfârșit am avut ceva timp să termin noua colecție. Cele roșii sunt ouă tradiționale din Buzău, România. Cele multicolore sunt cele moderne ale mele pe baza originalelor. Vreau să-i mulțumesc foarte mult lui Costache Daniel, care a organizat o întâlnire zoom doar pentru mine, așa că am putut să mă alătur evenimentului de decorare a ouălor de Paște de la Muzeul Judetean Buzău și mi-a tradus din română în engleză. Datorită bunătății lui am avut ocazia să cunosc aceste motive! Unele dintre ele sunt asemănătoare sau exact la fel cum creează comunitatea maghiară în Gyimes”.

 

Articole similare