Actualitate

Cod portocaliu de vânt în nordul județului

O avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, care vizează 19 judeţe şi municipiul Bucureşti, a intrat în vigoare marţi dimineaţă.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în intervalul orar 8.00 – 18.00, în judeţele Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Cluj, Alba, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ şi Botoşani, şi mai ales după-amiaza în Capitală şi în judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Brăila, dar şi în zona continentală a judeţelor Constanţa şi Tulcea, vântul va sufla cu viteze, în general, de 80-85 km/h. La altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăşi 120 km/h.

Restul teritoriului este vizat, marţi, de o avertizare Cod galben de intensificări ale vântului şi vijelii, valabilă în intervalul 8.00 – 22.00. Vântul va avea intensificări susţinute în toată ţara, cu viteze de 55-65 km/h, iar local de 70-80 km/h. Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăşi 90-110 km/h.

La altitudini de peste 1.600 m se vor semnala precipitaţii mixte, iar în Munţii Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali se vor acumula cantităţi de apă de 10-20 l/mp.

Recomandările ISU

În contextul emiterii codului portocaliu de vânt, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, citat de Ziare.com recomandă populației să respecte următoarele măsuri preventive:

  • evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
  • sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
  • închideți ferestrele locuinţelor şi altor categorii de construcţii;
  • nu atingeți stâlpii sau conductoarele de electricitate căzute la pământ.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker