Actualitate

Cod galben de caniculă

În următoarele zile, România se confruntă cu condiții meteorologice extreme, marcând un interval de valabilitate important pentru fenomenele de val de căldură și caniculă.

Astăzi, fenomenele de val de căldură se vor extinde și intensifica în regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și jumătatea de sud a Moldovei. Se va înregistra caniculă și un disconfort termic ridicat, cu temperaturi maxime prognozate între 35…37 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în unele zone. În aceste zile, județul Buzău se află sub avertizare meteorologică de cod galben din cauza valului de căldură și caniculei care afectează întreaga regiune. La momentul actual, la Buzău se înregistrează 29.0 de grade Celsius.

Mâine, valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală, local în Moldova, Maramureș și sud-vestul Transilvaniei. Se vor înregistra temperaturi maxime de 35…37 de grade Celsius, iar în regiunile sudice chiar 38…39 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, caracterizând o noapte tropicală.

Administrația Națională de Meteorologie monitorizează în continuare evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice. Pentru siguranța personală și protejarea sănătății în aceste condiții extreme, se recomandă populației să urmărească atent avertismentele meteorologice și să ia măsuri adecvate de protecție împotriva căldurii excesive.

Articole similare