Economic

Clasa Bonus-Malus influențează costurile asigurării auto – Reduceri de până la 50%

O clasă Bonus-Malus arată câți ani ai condus fără a avea o reclamație sau un accident. Dacă în decurs de un an nu ai avut niciun accident, atunci clasa ta de Bonus-Malus crește cu un nivel. Cu cât clasa Bonus-Malus este mai mare, cu atât vei plăti mai puțin pentru prima de asigurare.

Reducerea primei de asigurare va fi stabilită de asigurator și clasa de Bonus se va pastra pe toată perioada anului calendaristic, pe care s-a încheiat contractul RCA, indiferent care este perioada asigurată. Dacă în perioada de referință se înregistrează daune, ca asigurat vei fi penalizat prin aplicarea unui Malus, deci prima de asigurare se va majora, printr-o penalizare cu două clase.

Șoferii care vor să economisească bani, ar trebui să afle totul despre cum se calculeaza clasa Bonus-Malus. Ei pot facce asta online, în 4-5 minute, în sistemele de calcul oferite de asiguratori. Pentru asta sunt necesare câteva detalii precum:

 • Număr de inmatriculare, tip vehicul, tip combustibil, serie șasiu pentru vehicul
 • Marcă auto, model auto, serie CIV, an defabricație, masă (kg), cilindree (cm3), putere (kw), număr de locuri
 • Detalii proprietar și detalii asigurare.

După completarea formularului, se obține o listă cu oferte.

Autoritățile au adoptat această modalitate de recompensare a șoferilor care respectă regulile de circulație și nu sunt implicați în accidente. Ei au vrut responsabilizarea conducătorilor auto și reducerea numărului de accidente.

Bonus-Malus este o scală de bonificare și penalizare, dar și de introducere a unor reguli financiare pentru firmele de asigurări – pentru că acestea nu vor putea elibera astfel polițe RCA obligatorii la prețuri reduse, unor oameni care au un istoric de accidente în trafic.

Clasa Bonus-Malus îți poate aduce o reducere de până la 50% la prima de asigurare

Există opt clase de Bonus, prin care poți obține reducerea maximă, însă condiția este să treacă 8 ani consecutivi, în care să nu existe nici măcar un accident. Pentru fiecare accident făcut, penalizarea este de două clase. În ceea ce privește clasele de Malus, penalitatea poate fi și de până la 80% din valoarea poliței RCA.

Clasa Bonus-Malus poate schimba foarte mult prețul final al poliței RCA al asiguratului, uneori îl poate chiar dubla. Prin acest sistem se oferă reduceri șoferilor fără daune și majorări șoferilor care provoacă daune. Spre exemplu, B0 este prețul de bază, iar:

 • B8 – o reducere de 50% din prețul de bază
 • M8 – o majorare de 80% din prețul de bază
 • B7 – 40%, B6 – 30%, B5 – 25%, B4- 20%
 • B3 – 15%, B2 – 10%, B1-5%.

Criteriile pentru stabilirea primei de asigurare sunt:

 • Vârsta asiguratului, domiciliu
 • Cilindreea vehiculului
 • Marca, domeniul de utilizare al autovehiculului
 • Clasa Bonus-Malus.

Conform legislației în vigoare (art. 32, alin.4 din Norma ASF numărul 20/2017) dacă un asigurat – persoană fizică – are două autoturisme sau mai multe, el va avea o singură clasă a sistemului Bonus-Malus, pe cea mai favorabilă.

Pentru a afla clasa Bonus-Malus este necesar de realizat o calculație RCA, care va fi efectuată de calculatorul RCA și va cuprinde și tarifele de primă de asigurare.

Dacă vrei să economisești timp și bani, acum prin comanda online poți avea un RCA la tine acasă și primești polița pe e-mail imediat. Livrarea este gratuită pentru orice asigurare, imediat după plata acesteia. Polița RCA este valabilă și în format electronic și în format fizic, tipărit. Plata poliței se face prin card, în condiții de securitate maximă.

Soferii care doresc o protecție aproape completă împotriva pagubelor suferite de mașinile lor (ex. furt, distrugeri, dezastre naturale) pot încheia și o asigurare CASCO, nu doar polița RCA obligatorie.

 

Articole similare