Administrație

Clădirile de pe Cuza Vodă vor fi reabilitate

Primarul Constantin Toma a anunțat, recent, că municipaliatea buzoiană a demarat procedurile pentru atragerea fondurilor europene, astfel încât, cele mai vechi clădiri din oraș, aflate  pe strada Cuza Vodă, să intre în reabilitare. Vechimea clădirilor, construite în ­se­colul al XIX-lea, le face foarte vulnerabile, atât pentru locatari, cât și pentru trecători, iar multe dintre ele sunt marcate cu „bulina roșie”.

După obținerea fondurilor, urmează ca locatarii clădirilor să fie mutați în alte locuințe, până la finalizarea lucrărilor. În acest sens, Primăria va construi locuințe sociale pe strada Depozitului, unde vor fi cazați atât locatarii de pe Cuza Vodă, cât și din alte zone ale orașului, marcate ca fiind vulnerabile în caz de cutremur. „Vom depune un proiect pe reabi­litarea tuturor clădirilor, pe partea de fațadă, cel puțin, și bineînțeles, vom încerca ca pe cei care sunt în locuințe sociale să îi mutăm de aici pentru a putea reabilita aceste clădiri”, a declarat Constantin Toma, la TV Sud Est .

Anunțul primarului To­ma vine la scurt timp după ce ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, a anunțat că imobilele cu risc seismic vor fi consolidate integral cu bani de la stat, iar proprietarii nu vor fi nevoiți să achite ni­mic. Condiția este, însă, ca aceștia să nu vândă imobilele timp de 25 de ani, în caz contrar, ei fiind nevoiți să achite contravaloarea consolidării. „Acest lucru este legat de o interdicție de vânzare pentru proprietar, pentru că este o creștere a valorii imobilului prin consolidare de risc seismic, care este o finanțare de la stat. Vom avea o interdicție de vânzare, respectiv, în perioada interdicției de vânzare, proprietarul poate să își vândă apartamentul, dar atunci trebuie să restituie statului cota parte din investiția de consolidare de risc seismic. Perioada interdicției este de 25 de ani pentru persoane fizice”, a adău­gat ministrul.

Strada Cuza Vodă (numită anterior și Strada Târgului) este principala stradă comercială din oraș, aflată în centrul istoric al Buzăului. Multe dintre casele de pe această stradă datează din secolul al XIX-lea, fiind construite pe niște fundații deja existente. Sunt clădiri care au parter și etaj, iar negustorii care le dețineau aveau prăvăliile la parter și locuin­țele la etaj. Pentru că atacurile turcilor din Raiaua Brăilei erau tot mai dese, târgoveții buzoieni au construit sisteme complexe de ascunzători la subsol, pe trei nivele, pentru a putea fugi, la nevoie.

Articole similare