Politic

Ciucă, presat din interiorul PNL să devină adjunctul lui Ciolacu

Lideri importanți din Partidul Național Liberal îi cer președintelui PNL, Nicolae Ciucă, să preia poziția de vicepremier pentru a monitoriza activitatea viitorului guvern condus de Marcel Ciolacu. Aceasta este varianta oficială; în realitate, liderii liberali îi cer actualului premier să rămână la vârful viitorului executiv, întrucât această variantă îi permite să rămână cât de cât vizibil.

Astfel, Ciucă are trei variante „politice” după ce nu va mai fi premier, la finalul lunii mai. Conform Protocolului coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă va avea mandat ca premier până pe data de 25 mai 2023, când postul va fi preluat de premierul nominalizat de PSD, Marcel Ciolacu, până la alegerile generale din 2024. În aceste condiții, Nicolae Ciucă trebuie să decidă dacă mai rămâne sau nu în guvern, ca vicepremier sau ca simplu ministru. El mai are posibilitatea de a alege să devină președintele Senatului, o funcție care este, totuși, mai puțin vizibilă decât aceea de membru al guvernului.

Oameni importanți din PNL cred că Nicolae Ciucă trebuie să facă parte din executivul condus de Marcel Ciolacu. Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, a confirmat pentru „Newsweek România” că Nicolae Ciucă ar trebui să rămână în guvern ca o garanție că proiectele și ideile liberale nu vor fi abandonate de noul premier al PSD.

„Alianța cu PSD nu a fost ușoară”

„Premierul Ciucă trebuie să rămână și în viitorul guvern, condus de Marcel Ciolacu. Pentru noi, alianța cu PSD nu a fost una ușoară. Trebuie să fim atenți ca proiectele liberale să fie continuate de noul guvern condus de un premier PSD. Nicolae Ciucă este garanția că ideile și proiectele liberale vor fi asumate de noul guvern”, a precizat președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma.

Potrivit surselor „Newsweek România”, printre liberalii care vor ca Ciucă să devină vicepremier se regăsesc președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Vestea.

Pentru Nicolae Ciucă ar mai fi varianta de a prelua poziția de ministru al Apărării sau să o cumuleze cu cea de vicepremier. PSD nu vrea să renunțe la ministrul Angel Tîlvar, el având o prestație destul de bună. Portofoliul apărării nici nu intră în schimbul de ministere PSD – PNL care va avea loc la finalul lunii mai.

Ce ministere schimbă PNL cu PSD o dată cu premierul

La schimbarea premierului, conform rotaţiei politice convenite, se vor înlocui şi următorii reprezentanţi în guvern:

  • vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;
  • ministrul Finanţelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiţiei;
  • coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker