Politic

Ciolacu, victimă a unei fraude video deepfake

Premierul Marcel Ciolacu a ajuns și el victimă a unei manipulări video-audio deepfake, parte a unei tentative de fraudă online ce constă în promovarea pe rețelele de socializare a unei false scheme de investiții, prin care se pretinde că gigantul energetic italian Enel vinde acțiuni către români, cu „profit garantat de 9.000 RON sau chiar mai mult în fiecare lună″, în urma unei „investiții″ minime de „doar 1.200 RON″. Manipularea include și imaginea vedetei Știrilor ProTV Andreea Esca.

În clipul deepfake, premierul Ciolacu apare prezidând o ședință de guvern, iar o voce prelucrată să pară că este a sa este auzită spunând: „Acționarii vor primi plăți lunare pe cardul lor în valoare de cel puțin 10.300 de lei românești, cu o investiție minimă de 1.200 de lei românești. Poți cumpăra acțiuni doar în această lună, așa că nu ezita și începe să investești″.

În urmă cu câteva zile, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a depus plângere penală după ce și imaginea sa a fost folosită într-o manipulare video deepfake, în cadrul aceleiași tentative de fraudă. În urmă cu aproape exact un an, Profit.ro semnala o primă astfel de tentativă similară de fraudă, în care era utilizată imaginea președintelui Klaus Iohannis și un fals site corporativ OMV Petrom. De atunci, mai multe companii energetice au făcut obiectul unor încercări asemănătoare, cum ar fi  Romgaz, Transgaz sau Hidroelectrica.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker