duminică, 17 ianuarie 2021

Ciolacu, scrisoare către Isărescu: PSD nu „atentează” la neutralitatea Băncii Naționale a României

Partidul Social Demo­crat nu „atentează” nici la neutralitatea și nici la ­ca­racterul apolitic al Băncii Naționale a României, a transmis, luni, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, într-o scrisoare adresată guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Potrivit legislației în vigoare, Banca Națională a României este o instituție independentă și, din această perspectivă, orice remarcă publică, făcută de orice membru al conducerii BNR, pornește de la premisa că nu are caracter politic, că se bazează pe realități obiective și că reflectă nivelul de profesio­nalism și decență, specific băncii centrale. În mod real, însă, nu poate exista distincție între afirmațiile personale și cele profesionale, făcute în numele instituției, atunci când e vorba de un specialist al BNR cu notorietate și funcție. Nici în vremuri normale și cu atât mai puțin acum, în criză! Toate declarațiile făcute de oficiali ai BNR produc efecte, indiferent dacă sunt făcute în nume personal sau de la pupitrul oficial”, se arată în scrisoarea lui Marcel Ciolacu.

El spune că opinia recentă a lui Valentin Lazea, economistul șef al BNR, privind reducerea cu 20% a salariilor, prin diminuarea la patru zile a săptămânii de lucru, a provocat o reală preocupare în rândul opiniei publice atentă la orice comunicare venită dinspre banca centrală.

„Această preocupare nu putea fi ignorată de Partidul Social Democrat, ca susținător și apărător al oamenilor care-și câștigă existența prin muncă. Postarea făcută de PSD pe una dintre rețelele de socializare evocă și compară atitudini și fapte reale și avertizează că istoria se poate repeta! Nimic mai mult! Situația de acum este comparabilă cu cea din 2009-2010, când domnul Lucian Croitoru era consilierul dumneavoastră și, desemnat premier, a promovat public <soluția> tăierii salariilor, aplicată ulterior de guvernarea Băsescu-Boc, cu aceeași abordare <de dreapta> ca și cea de acum, Iohannis-Orban. Vă asigur, domnule Guvernator, că PSD nu <atentează> nici la neutralitatea și nici la caracterul apolitic al BNR! Iar evidențierea unor avertismente de mare importanță pentru populația țării, fără a le fi schimbat sensul ori alterat conținutul, provenite de la specialiști ai BNR, nu transmite, în niciun caz, vreun mesaj politic similar cu cel postat pe Facebook de către directorul Direcției Stabilitate Financiară a BNR, domnul Eugen Rădulescu. Vă înțeleg preocuparea pentru menți­nerea BNR în zona neutralității apolitice și vă transmit, domnule Guvernator, întreaga mea apreciere pentru eforturile de împlinire deplină a acestui dezide­rat”, conchide Ciolacu.

Reamintim că Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României, a declarat că reducerea deficitului bugetar ar putea fi făcută prin măsuri luate atât pe partea de venituri, cât și pe cea de cheltuieli. Una dintre ele ar fi reducerea programului de lucru al bugetarilor cu o cincime și cu reducerea corespunzătoare a salariilor, pentru că „nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat”. Mai mult, spunea acesta, „reducerea cheltuielilor ar fi necesară, numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesala­riale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, a școlilor, cu infrastructura. Chiar presupunând că un guvern își va propune să înghețe salariile și pensiile, tot nu este suficient, pentru că sunt cheltuieli de natură nesalarială care trebuie să crească”. Economistul-șef BNR a amintit că mai ­există și cheltuielile adoptate de majoritatea PSD în Parlament, precum creș­terea alocațiilor sau a salariilor profesorilor. Lazea crede și că pandemia va duce la creșterea șomajului din sectorul privat: „Își va permite statul să concedieze bugetari și să adauge șomeri din sectorul de stat la șomajul deja crescut din sectorul privat? E un mare semn de întrebare”, s-a întrebat retoric finanțistul, care spune că, de fapt „nu înseamnă că statul e legat de mâini și de picioare”.

loading...
error: Content is protected !!