Politic

Ciolacu pune cruce comasării alegerilor de anul viitor

Schimb de replici la vârf între Partidul Social Democrat și Partidul Național pe tema comasării alegerilor din 2024, temă intens promovată de către liberali, însă la care social-democrații se opun.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, a transmis că nu susține comasarea alegerilor, nici dacă această variantă ar fi constituțională: „Eu nu cred că se pot comasa alegerile. În primul rând, alegerile europarlamentare au loc mult mai devreme, iar alegerile locale nu pot fi comasate cu alegerile generale. Constituțional nu se poate. Se discută, dar părerea mea este că nu se poate”, a declarat Marcel Ciolacu într-o intervenție la Antena 3.

Întrebat ce crede despre afirmația președintelui interimar al Senatului, liberala Alina Gorghiu, care a susținut în mai multe rânduri că o comasare este posibilă, Ciolacu a spus: „Să comaseze Gorghiu dacă zice că se poate. Eu consider că e corect să gândim ce e mai bine pentru democrație”, a spus liderul PSD, care a adăugat că oricum nu ar susține varianta comasării alegerilor nici dacă ar fi constituțională.

De cealaltă parte, Alina Gorghiu a venit cu o replică pentru Ciolacu și a prezentat mai multe argumente pentru comasare. Aceasta a explicat că a testat deja subiectul în sondajele de opinie și că liberalii au format deja un grup de lucru care a scos argumentele ce țin de constituționalitate: „Ne dorim să fie un an cât mai uşor, astfel încât economia să meargă pe un curs normal, ne dorim predictibilitate şi ca etapele acestea de campanie electorală să fie cât mai puţine şi să nu blocăm anul 2024. Toate discuţiile sunt deschise, deci nu există niciun fel de opţiune dominantă, dacă se suprapun localele cu parlamentarele, parlamentarele peste prezidenţiale etc., important este să avem ca punct de pornire toate argumentele favorabile ideii de comasare, ca ulterior să putem să vedem care scenariu este cel mai bun pentru a oferi României acel an de care e nevoie, fără blocaj, fără haos, fără stagnare”, susține Alina Gorghiu.

Președintele interimar al Senatului a adus ca argument instabilitatea politică, economiile de la bugetul de stat sau securitatea României în contextul regional. „Sunt argumente necesare, suficiente pentru a exista subiectul în coaliţie. După ce se va epuiza subiectul deficitului bugetar şi al cheltuielilor care trebuie justificare de către guvern (..) pentru că este prioritatea guvernului acum sigur şi subiectul comasării alegerilor va fi discutat în coaliţie. Eu nu cred că sunt subiecte tabu în coaliţie (..) Nu poate fi decât o temă care să atragă cât mai multe opinii favorabile”, a adăugat Gorghiu.

Potrivit ultimului sondaj realizat de INSCOP în luna martie, 31,7 la sută dintre voturi ar merge la Partidul Social Democrat, 22,3 la sută la Partidul Național Liberal, 18,2 la sută la Alianța pentru Unirea Românilor, 11,2 la sută la Uniunea Salvați România și 4,6 la sută la Uniunea Democrată a Maghiarilor din România.

Ce susține oficial PNL…

PNL susține oficial că ține la comasarea alegerilor din trei motive. Primul este contextul războiului din Ucraina, care poate complica anul 2024, al doilea este faptul că patru tipuri de alegeri ar duce la cheltuieli mari, iar al treilea este că, potrivit sondajelor din partidul condus de premierul Nicolae Ciucă, 67 la sută dintre români susțin comasarea. Pe 13 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că PSD și PNL discută comasarea alegerilor şi că aceasta este o variantă constituţională. Şeful statului a precizat însă că există și posibilitatea să fie amânate alegerile locale. 2024 va fi un an important pentru România din punct de vedere politic, pentru că vor avea loc patru tipuri de alegeri: parlamentare, europarlamentare, locale şi prezidenţiale.

… și care este miza reală

Adevărata miză pe care o urmăresc liberalii cu propunerea de comasare a alegerilor este folosirea influenței pe care o au primarii din teritoriu astfel încât PNL să obțină un scor mai bun la parlamentare.

„În ultimii doi ani electorali, PNL a avut un scor mult mai mic la parlamentare decât la locale. A ținut și de contextul politic de atunci. Oricum, e clar că au potențial la locale, adică au primari care ar putea strânge mai multe voturi decât dacă s-ar baza doar pe votul politic al PNL. Asta e miza și pare că nu există altă șansă pentru a realiza asta, doar să comaseze alegerile. Practic alegerile s-ar simplifica în acest fel. Comasarea ar transfera voturile de la locale spre parlamentare pentru că votul în sine e un proces simplu. E cam imposibil ca un segment important de electorat să voteze într-un fel la locale și altfel la parlamentare. În general alegi pe linie. Primarii sunt principalul agent electoral pentru că sunt cei mai apropiați politicieni de votanți”, a explicat, pentru Ziare.com, analistul politic Adrian Zăbavă.

AUR și USR, marii pierzători ai alegerilor comasate

Dacă PNL și PSD ar decide comasarea alegerilor locale și parlamentare, marii pierzători ai acestei scheme ar fi AUR și USR, adică partidele cu cel mai mic număr de primari și cu organizațiile locale cele mai slabe.

În acest caz, tot ce le-ar rămâne acestora ar fi să facă în așa fel încât alegerile să devină despre subiecte naționale, dar și să aibă candidați puternici, care să aducă partidului voturi pe persoană fizică.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker