Politic

Ciolacu: PSD a depus plângere la DNA împotriva lui Cîțu pentru modul în care au fost împărțiți banii către primării

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat luni că PSD a depus plângere penală pentru modul în care Executivul condus de premierul demis Florin Cîțu a alocat bani din Fondul de rezervă către anumite primării. PSD a formulat o plângere penală la DNA împotriva premierului demis Florin Cîțu, vicepremierului demis Kelemen Hunor, minis­trului demis al Dezvoltării Cseke Attila, ministrului demis al Finanțelor Dan Vîlceanu, dar și „față de alte persoane a căror identitate va rezulta din administrarea de probe”.

„Hai să lămurim cu rectificarea bugetară (…) Este pe lege, nu a făcut-o Cîțu după capul lui, cum am pățit acum. Acolo e o lege și este o schemă de calcul, deci nu poți să invoci rectificarea, e un drept legal, banii îi primești în funcție de anumiți parametri. Cum a împărțit banii – îl anunț pe domnul Cîțu că am depus plângerea penală, fiindcă în fundamentarea Ministerului Dezvoltării scrie pentru ce trebuie dați acești bani, scrie municipiul Motru, ce situație are municipiul Motru, cât de greu îi e municipiului Motru, de aceea trebuie o hotărâre de Guvern pentru împărțirea acestor bani. Vreau să vă spun că municipiul Motru, cu toate că e în fundamentare, ca un e­xemplu de localitate care trebuie salvată, ca și comunitate, a primit zero lei. (…) A fost depusă plângerea penală”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă, conform Agerpres. El a spus că „toți primarii din țară ai PSD vor face plângere în contencios”.

Referindu-se la liderul PNL, Ciolacu a punctat că nu poate comunica cu un om politic care își justifică deciziile prin jigniri. „Domnul Cîțu, după cum vedeți, la jignirile pe care le aduce autorităților PSD, cred că este exclus un dialog. Continuă să își justifice deciziile prin jigniri. Îmi pare rău, eu nu pot comunica cu un astfel de om politic”, a spus Marcel Ciolacu.

Reamintim că Guvernul a alocat, miercuri, peste 1 mili­ard de lei din Fondul de rezer­vă pentru proiecte locale, a anunțat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Admi­nistrației (MDLPA), care a subliniat că banii au fost acordați indiferent de culoarea politică a primarilor. Sunt fonduri necesare pentru finalizarea investițiilor publice finanțate de stat sau din fonduri UE, precum și pentru cheltuieli urgente ale autorităților publice locale, s-a arătat într-un comunicat al ministerului.

Astfel, 2.756 de administrații locale din România (aproape toate cele care au depus cereri în acest sens), indiferent de culoarea politică a primarilor, au primit finanțare în valoare totală de 1.010. 966.000 lei, incluzând cele 41 de județe ale țării, informează MDLPA. „Pro­iectele locale trebuie finalizate, ele trebuie să servească aceste comunități locale. Prin măsura adoptată astăzi, ne asigurăm că investițiile pentru care au fost cheltuiți bani publici nu vor rămâne neterminate”, a spus ministrul Cseke Attila.

Președintele PSD spunea, joi, că peste 70% dintre români „au fost pedepsiți”, condamnați la frig „cu spitale și școli închise”: „Iohannis și Cîțu au decis că, dacă nu trăiți într-o comunitate condusă de un libe­ral, veți suferi de frig, sărăcie și foame! Au alocat 80% din banii pentru administrația locală către localități cu primari PNL și UDMR”, scria Marcel Ciolacu pe Facebook.

Primarul USR din Lopătari: zero lei mai buni decât nimic

Primari ai Uniunii Salvați România au adresat premierului Florin Cîțu o scri­soare prin care cer revizuirea hotărârii de guvern prin care au fost alocate în mod discreționar sume către unitățile administrativ-teritoriale conduse cu precădere de primari PNL și UDMR. Primarul comunei buzoiene Lopătari, Claudiu Constantin, singurul din județ aparținând USR, ales pe listele fostului PLUS, nu se numără printre semnatarii scrisorii; probabil acesta s-a resemnat cu ideea că zero lei sunt mai buni decât nimic și a preferat tăcerea.

„Modul prin care acești bani au fost alocați unor unități administrativ-teritoriale a fost unul arbitrar, strict pe criterii politice, amintind de perioada în care Liviu Dragnea împărțea fondurile publice echipei baronilor din PSD. Sunt vremuri de tristă amintire, împotriva cărora am luptat alături de cetățenii României, vremuri pe care nu credeam că le vom mai retrăi într-o guvernare viitoare. Unități administrativ – teritoriale în care trăiesc zeci și sute de mii de oameni – Timișoara, Brașov, Sectoarele 1 și 2 din București, Bacău, Alba Iulia – cu contribuții substanțiale la bugetul de stat, au fost pur și simplu ignorate de dumneavoastră, doar pentru faptul că primarii nu fac parte din echipa de la guvernare pe care vremelnic o conduceți”, arată o scrisoare semnată de primarii USR, adresată lui Florin Cîțu.

Potrivit acestora, prin hotărârea adoptată de Exe­cutiv, locuitorii acestor orașe sunt considerați „cetățeni de mâna a doua, sunt buni plătitori de taxe, dar nu primesc ajutor când au nevoie”: „Am pledat constant pentru transparență în alocarea banilor publici și din păcate constatăm că nu s-a ținut cont de niciun criteriu în acest caz. Milioane de lei au fost alocate din pix, după bunul dumneavoastră plac, răsplă­tind cu taxele românilor colegii Dumneavoastră de partid pentru susținerea electorală din fruntea PNL. Nu știu dacă dumneavoastră realizați, însă este un moment greu pentru România. Suntem în pragul unei ierni dure, care, cel mai probabil, va fi marcată de o dublă criză sanitară și energetică. Deja alocăm o mare parte din bugete pentru a atenua efectele pandemiei de COVID-19 în școli și spitale. Oamenii vor avea de suferit din cauza creșterii prețurilor la gaz și electricitate, problema energetică este una mondială, iar problemele noastre cu termoficarea trebuie rezolvate rapid”, se menționează în scrisoare.

Primarii USR afirmă că au nevoie de bani din Fondul de rezervă al Guvernului Româ­niei pentru finalizarea unor proiecte de investiții locale urgente și pentru a continua serviciile de asistență socială care lucrează la capacitate maximă în această perioadă: „Vă atragem atenția că ignorați nevoile primare ale cetă­țenilor din motive strict politicianiste și revanșarde. Domnule Prim-Ministru, luați-vă revanșa față de cetățeni și lăsați servitutea transpartinică la o parte. Solidaritatea nu are culoare politică. Vă cerem, așadar, în mod public, să revizuiți urgent HG 1.088/6 octombrie 2021, pentru ca banii să ajungă în mod echitabil la oamenii care au nevoie cu adevărat de ei”, se arată în finalul scrisorii.

Documentul este semnat de:

Clotilde Armand – Primarul Sectorului 1 al Municipiului București,

Radu Mihaiu – Primarul Sectorului 2 al Municipiului București,

Dominic Fritz – Primarul Municipiului Timișoara,

Allen Coliban – Primarul Municipiului Brașov,

Gabriel Pleșa – Primarul Municipiului Alba Iulia,

Elena Lasconi – Primarul Municipiului Câmpulung Muscel,

Silviu Zinica – Primarul Comunei Smârdan, județul Galați,

Raul Urdă – Primarul orașului întorsura Buzăului,

Ionel Andrișan – Primarul Comunei Horodnic de Jos, județul Suceava,

Leon Bălteanu – Primarul Comunei Mircești, județul Iași,

Ionuț Daniel Postolache – Primarul Comunei Maxineni, județul Brăila,

Bogdan Ștefan Marin – Primarul Comunei Valea Mare, județul Covasna,

Marinel Moruz – Primarul Comunei Dimăcheni, județul Botoșani,

Vasile Popa – Primarul din Gârbovi, județul Ialomița,

Horia Grigore Bugarin – Primarul din Dumbrăvița, județul Timiș,

Camelia Bertea Elena – Primarul orașului Victoria, și de

Tița Andrei Codruț – Primarul Comunei Cenad, județul Timiș.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker