Politic

Ciolacu: Nu voi avea pensie de revoluţionar, dar le voi arăta nepoţilor mei că nu am fost un fals revoluţionar

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 22 septembrie, că nu a cerut preschimbarea certificatului de revoluţionar şi că nici nu va beneficia de acest tip de pensie.

„Nu încerc să îmi păstrez nimic. Eu nu am cerut preschimbarea certificatului de revoluţionar, dar, dacă ați deschis această discuție, la o zi după ce am fost prim-ministru al României, o instituţie subordonată primului ministru al României a dat o decizie în ceea ce priveşte primul ministru al României. M-am bucurat foarte mult, pentru că înseamnă că suntem într-un stat democratic şi avem un stat de drept”, a spus Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă la Buzău.

„Ca și cetățean, am și eu drepturi. Nu îmi doresc, nu am nici pensie specială, mi-am dat demisia la finalizarea fiecărui mandat ca să nu am pensie specială. Nu voi avea nici pensie de revoluţionar şi nu voi solicita statului român preschimbarea certificatului meu de revoluţionar. Dar am dreptul să arăt nepoţilor mei că nu am fost un fals revoluţionar (…) Dacă cineva a luat o decizie administrativă, am aceleaşi drepturi ca şi dumneavoastră. Repet, niciodată, chiar dacă voi câştiga sau voi pierde procesul, nu am să comentez o decizie a unui magistrat, dar nici nu am să cer preschimbarea certificatului pentru a beneficia de ceva de pe urma acestui certificat. Dar e dreptul meu de a face acest lucru. Am anunţat-o public, ca să se ştie”, a mai spus Ciolacu.

Liderul PSD spune că a participat la Revoluția din 1989 la Buzău și avea încă din anii ’90 un certificat de „Luptător remarcat pentru fapte deosebite”. El spune că nu a primit nici un ban de la statul român datorită acestui certificat. La începutul anului 2019, Marcel Ciolacu a depus cerere pentru a obține și titlul de „Luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române”, care i-ar fi adus o indemnizație lunară de 2.000 de lei. Solicitarea i-a fost însă respinsă patru ani mai târziu, la o săptămână după ce a devenit șeful Guvernului. Pe 22 iunie 2023, o comisie din cadrul Secretariatului de stat pentru revoluționari, instituție aflată chiar în subordinea Executivului, i-a respins cererea. O lună mai târziu, pe 25 iulie, Marcel Ciolacu a atacat decizia, deschizând un proces civil pe rolul Tribunalului Buzău.

 

Articole similare