Actualitate

„Baștaniada”, la Clinceni

Fundația „General Grigore Baștan” anunță, competiția aplicativ-militară „Memorial General-Maior Grigore Baștan”, pentru perioada 25-29 septembrie. Este vorba despre competiția aplicativ-militară „Memorial general-maior Grigore Baștan”, o competiție de suflet a parașutiștilor români, după cum spune Valentina Baștan, fiica acestuia, competiție care a ajuns în pragul celei de-a XXXV-a ediții.

Începută în urmă cu 38 de ani la Suceava, acolo unde aeroclubul din localitate poartă cu cinste numele primului general-maior parașutist din România, această întrecere manifest s-a mutat în Crângul de la Buzău, acolo unde a fost mereu „cuibul vulturilor lui Baștan”. De la Buzău, lunde se află leagănul paraşutismului militar românesc, anul acesta, pentru prima dată, manifestarea va avea loc și sub coordonarea și la sediul Batalionului 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Șoverth”- Aerodromul Clinceni. Edițiile precedente au avut loc la Buzău, în organizarea Centrului de instruire pentru ISR, paraşutişti, operaţii speciale şi JTAC în colaborare cu Fundaţia „General Grigore BAŞTAN”, pe Aerodromul Buzău şi în poligonul de tragere de la Mărăcineni. La exerciţiu au participat  atunci militari paraşutişti din structurile Ministerului Apărării Naţionale şi ale Jandarmeriei Române.

Anul acesta, ceremonia de deschidere a competiției aplicativ-militare va avea loc la ora 11.00, în data de 25 septembrie, la Clinceni.

„Baștaniada 2023”, așa cum este ea cunoscută în rândul parașutiștilor, va reuni la start opt echipe, dintre care șase din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și două echipe din Republica Moldova, acesta fiind un exercițiu ce este adresat tuturor structurilor militare care au încadrați militari parașutiști, atât din România cât și din străinătate și care execută parașutări cu parașute din categoria rotundă.

Festivitatea de premiere a câstigătorilor competiției aplicativ-militare „Memorial general-maior Grigore Baștan” va fi în data de 29 septembrie, ora 10.00.

Cei care doresc să participe sunt invitați pe aerodromul Clinceni atât luni, 25 septembrie 2023, ora 11.00 – pentru ceremonialul de deschidere, cât și vineri 29 septembrie 2023, ora 10.00 – la festivitatea de premiere a câștigătorilor.

Anul trecut mult râvnitul trofeu „General Grigore Baștan” a fost câștigat de Batalionul 53 Comando „Smaranda Brăescu”, Bacău.

Reamintim faptul că generalul Grigore Baștan este cetățean de onoare post-mortem al municipiului Buzău, fiind o legendă pentru parașutiști, în special, și pentru Armata Română, în general, o legendă ale cărei posibile chei de descifrare pot fi găsite între filele volumului „Istoria parașutismului militar din România”, lucrare îngrijită și editată de scriitorul buzoian Dumitru Ion Dincă.

Articole similare